Pregătiri pentru declanșarea grevei generale în Sănătate / Bulboacă („Solidaritatea Sanitară): Peste 1.000 de medici vor să renunțe la gărzile suplimentare. Multe spitale vor avea mari probleme dacă ei chiar demisionează (VIDEO)

Publicat: 26 06. 2023, 11:12
Foto: Federația “Solidaritatea Sanitară” din România / Facebook

Daniel Bulboacă, vicepreședintele Federației Solidaritatea Sanitară, a declarat luni, pentru B1 TV, că există solicitări din partea personalului din Sănătate afiliat să prelungească perioada de strângere a semnăturilor pentru declanșarea grevei generale, deoarece unii dintre angajați au semnat pe tabelele altei federații. Acesta a mai spus că principalele revedicări au legătură cu salariile și sporurile. Oferta făcută de Ministerul Sănătății, condus de Alexandru Rafila (PSD), va fi înaintată membrilor de sindicat, iar aceștia vor decide dacă sunt mulțumiți sau nu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Luiza Gergan.

Bulboacă, despre strângerea de semnături pentru greva generală

„În perioada 23 – 25 iunie, liderii sindicatelor afiliate Solidaritatea Sanitară s-au întrunit în consiliul de coordonare al federației, au urmat proceduras pentru a decide declanșarea grevei, s-a făcut centralizarea listei de semnături și am constatat că nu toți angajații care au semnat pentru grevă au făcut-o utilizând formularele organizației noastre. Acest lucru riscă să ridice o suspiciune privind legalitatea declanșării grevei.

Situația a fost determinată de faptul că cealaltă federație reprezentativă a început strângerea semnăturilor de grevă înaintea noastră. Noi am încercat să ne coordonăm acțiunile cu ei. (…)

Avem solicitări de la mai multe unități snaitare să prelungim perioada de strângere a semnăturilor ca cei care au dat semnătura pe tabelele greșite să aibă ocazia să dea pe tabelele noastre”, a explicat Daniel Bulboacă, pentru B1 TV.
Acesta a susținut apoi că peste 1.000 de medici din sistemul public și-au manifestat intenția de a demisiona din contractele suplimentare aferente gărzilor suplimentare. Procedura e în curs și mai multe unități sanitare au anunțat că vor avea o mare problemă de la 1 iulie dacă acești medici chiar demisionează.

Întrebat în ce condiții pentru pacienți s-ar putea desfășura greva, liderul de sindicat a răspuns: „Noi momentam lucrăm la o procedură pentru desfășurarea grevei. Am elaborat un model de acord privind procedura de desfășurare. Acest acord trebuie încheiat atât la nivelul Ministerului Sănătății, cât și la nivelul unităților sanitare. Stabilirea procedurii e obligatorie din punct de vedere al interesului federației Solidaritatea Sanitară în protecția pacienților și a a asigura participarea la grevă a angajaților în condițiile legale, asigurând urgențele”.

Revendicările angajaților din Sănătate afiliați Federației Solidaritatea Sanitară

Daniel Bulboacă a explicat apoi revendicările personalului din Sănătate afiliat federației sindicale pe care o reprezintă.

„Noi am purtat ceva discuții la nivelul Ministerului Sănătății. Ne-au pus ls dispoziție niște calcule, noi ne facem propriile socoteli, vom informa membrii de sindicat despre oferta Ministerului Sănătății și aceștia vor decide dacă sunt satisfăcuți sau nu de aceste promisiuni.

Principala revendicare rămâne, în afară de acordarea salariului la nivelul lui 2022 pentru toți salariații din Sănătate, ceea ce s-a îndeplinit acum prin Ordonanțele de Urgență, e necesar să se raporteze toate sporurile de condiții de muncă pentru personalul auxiliar, infirmieri, îngrijitoare, personal TESA, brancardieri, muncitori sanitari.

Aceste sporuri să fie raportate la actualele salarii de încasare. La fel și în cazul sporurilor de tură și pentru zilele libere nelucrătoare pentru toate categoriile de personal care lucrează în tere, inclusiv plata gărzii medicilor. (…) Ei sunt plătiți la nivelul a 40% față de norma de bază. Ei au salariile la nivelul anului 2018. Nu putem ignora nici proiectul de lege al salarizării (…) Noi vrem ca acel proiect să fie introdus în noua lege a salarizării așa cum a fost gândit de grupul de lucru”, a mai declarat Daniel Bulboacă, pentru B1 TV.