Prefectul de Vrancea, despre explozia de la Călimănești: A fost un șoc. Cea mai mare distrugere sunt pierderile de vieți omenești. Ancheta va stabili vinovații (VIDEO)

Prefectul de Vrancea, despre explozia de la Călimănești: A fost un șoc. Cea mai mare distrugere sunt pierderile de vieți omenești. Ancheta va stabili vinovații (VIDEO)
Sursa foto: ISU Vrancea

Nicușor Halici, prefectul de Vrancea, a declarat joi, pentru B1 TV, că în explozia de la Călimănești au murit patru persoane. Doi oameni cu răni pe 30-40% din suprafața corpului sunt acum internați la București, iar alți trei răniți, care au rămas în Vrancea, au fost deja externați.

Halici a mai susținut că deocamdată nu se știe exact dacă țeava de gaz care a explodat chiar a fost atinsă sau doar a existat o presiune foarte mare pe ea din cauza unui cilindru folosit la lucrările pe A7 din zonă.

Ancheta urmează să stabilească exact ce s-a întâmplat și cine sunt vinovații, a mai spus prefectul.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Prefectul de Vrancea, despre explozia din Călimănești

„Mai sunt doar doi răniți grav la București, cu 30-40% răni, ceilalți trei care au rămas în Vrancea au fost externați în jurul prânzului. (…)

Care sunt cauzele, cine sunt vinovații…. Ancheta și organele judiciare, care sunt la fața locului și vor continua pe documente, vor stabili. Eu pot să vă spun, la nivel optic, a fost vizualizarea conductei la o adâncime destul de mică – un lucru care pe mine m-a alarmat, nu mi-a fost adus la cunoștință, nu știu cât știu cei de la Transgaz și constructorul și asta fiecare va trebui să demonstreze.

Ce pot eu să fac administrativ la acest moment și fac – am luat Inspectoratul de Stat în Construcții, un topometrist, așteptăm normativele de la Transgaz pe aceste tipuri de investiții, mă deplasez iar la fața locului să inventariem și din punctul ăsta d evedere că riscul ar putea continua dacă e la acea adâncime care nu e foarte mare. Ar putea fi afectate inclusiv de utilaje agricole.

A fost lovită (conducta) sau n-a fost lovită, ci pusă sub presiune de un cilindru atipic care amesteca pământul care pica cu ciment. Dar nu știm și ancheta va spune dacă țeava a fost atinsă.

Șocul a fost, dar distrugerile nu sunt mai mari decât în perimetrul respectiv, nu e distrus foarte mult, se poate recupera. Cea mai mare distrugere sunt pierderile de vieți omenești”, a declarat prefectul Nicușor Halici, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`