Prefectul Capitalei, despre testarea antidrog în școli: Rezultatul va fi disponibil doar pentru părinți și copil / Întrebăm părinții dacă sunt de acord cu DrugTest sau analize de sânge / Testele le aplicăm la liceu

Prefectul Capitalei, despre testarea antidrog în școli: Rezultatul va fi disponibil doar pentru părinți și copil / Întrebăm părinții dacă sunt de acord cu DrugTest sau analize de sânge / Testele le aplicăm la liceu
Sursa foto: Pixabay

Prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a precizat că în ultima săptămână din septembrie va fi aplicat un chestionar la nivelul liceelor din București pentru a vedea în ce măsură sunt de acord părinții elevilor cu posibila testare antidrog în școli. „Noi nu venim propuneri concrete până nu avem de partea noastră toți părinții”, a spus oficialul, la TVR Info.

Prefectul Capitalei, detalii despre posibila testare antidrog în școli

Rezultatul testelor va fi disponibil pentru părinți și elevi, iar școala va primi doar adeverința care să ateste testarea, este propunerea autorităților în acest moment.

„Ideea propune doar următorul lucru. Ca la început de an școlar, de exemplu, dacă se agreează de către părinți și de toți factorii implicați, să se prezinte doar o dovadă că respectivul elev a fost testat. Nu ne interesează, la momentul la care vorbim, rezultatul testului. Rezultatul testului va fi disponibil doar pentru membrii familiei, doar pentru părinți și pentru copil. Dovada că a fost testat copilul respectiv, în schimb, va fi sub această formă de adeverință. Nu trebuie ca rezultatul acesta să fie unul public”, a declarat Rareș Hopincă.

Întrebat de ce s-a mers pe analize de sânge în loc de DrugTest, el a explicat: „Analizele de sânge sunt cele care au rezultatele cele mai exacte. Testele acelea pe care le fac și polițiștii de la Poliția Rutieră, cu așa-zisele aparate DrugTest, pot da multe erori fals pozitive și din cauza unor medicamente, de exemplu. Poate fi și aceea o soluție, și aceea o testăm, întrebăm părinții dacă ar fi de acord ca în școală să se poată face, în anumite condiții și cu semnătura prealabilă a părintelui, teste cu aparate de tip DrugTest și întrebăm inclusiv dacă sunt de acord să facă analize de sânge anuale și să prezinte o dovadă că s-au făcut acele analize la înscrierea la școală”.

„N-am creat metodologia. Noi nu venim propuneri concrete până nu avem de partea noastră toți părinții (…). În primul rând, testele le aplicăm la liceu, nu și la gimnaziu (…). Vârsta documentată de către cei de la Agenția Națională Antidrog la care copiii încep să consume droguri este de 14 ani, din păcate. Vorbesc de statisticile pe care le-am discutat ieri cu cei de la Agenția Națională Antidrog. Pentru metodologie, pentru detaliile metodologice, acestea vor fi întocmite ulterior. Momentan avem partea aceasta de consultare publică. Suntem de acord cu acești pași? Da sau nu”, a continuat prefectul Capitalei.

„Noi nu facem un hei-rup ca să propunem măsuri la 11 septembrie. Toată procedura asta este în felul următor. În acest moment, împreună cu sociologi și psihologi, creăm chestionarul. În data de 20 septembrie, în următoarea întâlnire a grupului de lucru, validăm acest chestionar și, în ultima săptămână din septembrie, aplicăm chestionarul la nivelul tuturor liceelor din Municipiul București. Dacă se va decide în grupul de lucru, poate îl aplicăm și la clasa a VII-a și a VIII-a. Centralizăm rezultatele în luna octombrie și, după aceea, în baza centralizărilor, vom trece la propuneri concrete”, a mai declarat Rareș Hopincă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)