Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a anunțat că vineri a atacat în instanță două dispoziții din 2003 prin care Parcul Bordei a fost restituit unor persoane fizice. „Terenul acesta nu putea fi restituit deoarece face parte din domeniul public al Municipiului București”, a explicat oficialul, la Știrile B1 TV prezentate de Irina Petraru.
„ Eu am atacat în instanță două dispoziții prin care terenul din Parcul Bordei a fost restituit la niște persoane fizice, considerând că restituirea pe baza legii 18 sau pe baza legii 10 nu era posibilă, având în vedere faptul că încă din 1935 Parcul Bordei făcea parte din domeniul public al Municipiului București, fiind expropriat (…). Parcul era al Municipiului București. În 2003 a fost reconstituit ca drept de proprietate unor persoane fizice”, spune prefectul Capitalei.
Toni Greblă a amintit că, în 1935, terenul din Parcul Bordei a fost dat în administrarea Municipiului București ca proprietate publică a orașului.
„În 1935, terenul din Parcul Bordei a fost expropriat pentru o cauză de utilitate publică, dat în administrarea Municipiului București ca proprietate publică a Municipiului București. Din 1935 și până în prezent, nu există niciun act prin care terenul respectiv să fi fost trecut din proprietatea publică a municipiului în proprietatea privată a municipiului. Ei bine, în 2003, terenul din Parcul Bordei a fost restituit unor persoane, pe ideea că ar fi făcut parte din domeniul privat al Municipiului București. De atunci au fost multiple litigii între primărie și dobânditorii acestui teren”, a continuat el.
În 2003, terenul a fost trecut în proprietatea privată a unor persoane fizice.
„El, din 2003, era în proprietatea privată a unor persoane fizice. Ce am făcut eu acum este (că) am constatat că terenul acesta nu putea fi restituit deoarece face parte din domeniul public al Municipiului București, terenuri care sunt inalienabile, insesizabile și sunt excluse de la retrocedări pe toate legile de retrocedare, legea 18, legea 10. Nu formează obiectul acestor legi. Drept urmare, constatând că, alături de alte multe motive, dispozițiile primarului Capitalei în 2003 au fost nelegale, le-am atacat în baza competențelor oferite de lege. Le-am atacat astăzi în istanță, și anume la Tribunalul Municipiului București, urmând ca tribunalul să verifice dacă era legal să fie restituit un teren care face parte din domeniul public al Municipiului București”, a explicat oficialul.
Întrebat dacă se va închide parcul, Toni Greblă a punctat: „Parcul nu se închide – dimpotrivă, vrem să îi consolidăm statutul de domeniu public al Municipiului București, parc al Municipiului București. Persoanele îndreptățite să primească terenuri pe baza legii 18 pot să primească terenuri în altă parte sau despăgubiri civile, în niciun caz un teren care face parte din domeniul public al Municipiului București”.