Curtea Constituțională face lumină cu privire la audierea Laurei Codruța Kovesi! Judecătorii au stabilit că atat şefa DNA, cât şi orice şef de instituţie pot fi audiați în comisiile speciale din Parlament. Totuşi, şefii de instituţii nu pot fi obligaţi să se prezinte în faţa Parlamentului.
Judecătorii CCR au dat publicităţii motivarea deciziei lor privind faptul că atât Laura Codruţa Kovesi, cât şi orice şef de instituţie poate fi audiat în cadrul comisiilor declanşate în Parlament.
Magistrații motivează decizia ca orice șef de instituție să fie audiat în Parlament, bazându-se pe principiul loialităţii între instituţii.
Totuşi, şefii de instituţii nu pot fi obligaţi să se prezinte în faţa Parlamentului.
"Singurele modalități legale de discutare în Parlament a activității Ministerului Public sunt prevăzute la art.79 și 88 din Legea nr.304 pe 2004, conform cărora Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie elaborează anual un raport privind activitatea desfăşurată, pe care îl prezintă Consiliului Superior al Magistraturii şi ministrului justiţiei, nu mai târziu de luna februarie a anului următor, acesta din urmă având obligația de a prezenta Parlamentului concluziile asupra
respectivului raport", se arată în motivarea CCR.
În ceea ce privește posibile plângeri penale în caz de absență, acestea pot fi depuse dacă persoanele care nu se prezintă la audieri sunt acuzate de fapte de corupție.
Judecătorii CCR au făcut lumină şi în legătură cu un alt subiect controversat. Ei susţin că o anchetă penală poate decurge în paralel cu o comisie parlamentară bazată pe acelaşi subiect.
Precizări de la Curtea Constituțională: Kovesi poate fi audiată în Parlament, dar nu poate fi obligată să se prezinte
#DIRECT_ONE_a61eev#