Preafericitul Daniel aniversează opt ani de când a devenit patriarh al Bisericii Ortodoxe Române: La Patriarhie este oficiată o slujbă cu ocazia evenimentului. Ceremonia nu a fost lipsită de incidente

Publicat: 30 09. 2015, 09:18
Foto: jurnalspiritual.eu

UPDATE 11.30 Slujba de la Patriarhie nu a fost lipsită de incidente. Doi dintre protestatarii care, în ultima perioadă, au arătat că nu sunt de acord cu construirea unei moschei în București, au mers la Patriarhie pentru a participa la slujba de Te Deum cu ocazia aniversării a opt ani de la numirea preafericitului Patriarh Daniel în fruntea Bisericii Ortodoxe Române.

Jandarmii nu i-au lăsat să intre în biserică. A durat câteva zeci de minute până când reprezentații Patriarhiei și-au dat acordul și aceștia au reușit să intre în lăcașul de cult.

Cei doi au spus că nu doresc să vorbească nici cu patriarhul Daniel, nici cu premierul Victor Ponta, așteptat și el la eveniment, ci că, prin simpla lor prezență, doresc să amintească de acest subiect.

Preafericitul Daniel aniversează miercuri opt ani de când a fost numit patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, informează B1 TV. A fost o perioadă din care nu au lipsit controversele, în special legate de numeroasele apeluri ale patriarhului la donaţii pentru construirea Catedralei Neamului. Tot în mandatul preafericitului Daniel s-au extins eparhiile pentru românii din străinătate şi s-a schimbat statutul Bisericii Ortodoxe.

În cei opt ani de patriarhat, obiectivele prioritare ale Preafericitului Daniel au vizat dezvoltarea relaţiilor cu românii din diaspora. Pentru prima dată după 1990 au fost înfiinţate episcopii în
Spania, Italia, Europa de Nord, Australia şi Noua Zeelandă, precum şi o parohie la Tokio, pentru românii din Orientul Îndepărtat. A fost deschisă şi Reprezentanţa Patriarhiei Române pe lângă instituţiile europene de la Bruxelles şi Strasbourg.

Tot în această perioadă, Biserica Ortodoxă şi-a schimbat statutul, într-un document numit Constituţia Bisericii.

În planul relaţiilor interortodoxe, mandatul PF Daniel a fost marcat de încetarea temporară a relaţiilor cu Patriarhia Ierusalimului, din cauza unor neînţelegeri privind Căminul românesc pentru pelerini de la Ierihon. Relaţiile au fost reluate în februarie 2014, după ce Patriarhul Bisericii Ortodoxe nu a fost pomenit timp de aproape trei ani în slujbele de la Ierusalim.

O altă controversă legată de cei opt ani de patriarhat din timpul preafericitului Daniel a fost legată de construirea Catedralei Neamului din Bucureşti şi a nenumăratelor apeluri pentru donaţii în acest scop, adresate atât credincioşilor, cât şi instituţiilor publice.

Prea fericitul Daniel este cel de-al şaselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Acesta s-a născut la 22 iulie 1951 în satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş. Patriarhul a deţinut numeroase funcţii şi a primit mai multe distincţii şi titluri, printre care cel de Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi din ţară şi străinătate. De asemenea, Preafericitul Părinte Daniel este cetăţean de onoare al mai multor oraşe din ţară.

Preafericitul Daniel este Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române din 30 septembrie 2007, când a fost întronizat după decesul Preafericitului Teoctist.