Prăjituri în haine de sărbătoare: adaugă culoare pe masa de Crăciun cu pudrele vegane colorate
Indiferent de vârstă, de ocupație sau de stilul de viață adoptat, fiecare dintre noi are o prăjitură preferată iar Crăciunul este ocazia perfectă să ne lăsăm seduși de o Pavlova delicată, de câteva fursecuri cu ciocolată, de o felie de cozonac sau de un cheesecake. Pe lângă gust, aspectul deserturilor este și el foarte important iar un platou cu prăjituri decorate cu grijă și bun gust vor face întotdeauna impresie bună. Mai mult decât atât: știința a dovedit că aspectul joacă un rol important și asupra felului în care percepem gustul. În plus, aspectul denotă și atenția pe care o acordați platingului, motiv pentru care bunătățile voastre vor fi mult mai apreciate.
Unul dintre ”trucurile” de care vă puteți folosi pentru a transforma o prăjitură într-o experiență de neuitat, este culoarea. Deși tindem să ne ferim de a adăuga culoare în prăjituri pentru că în general, acest lucru presupune folosirea coloranților alimentari, noi suntem aici să vă spunem că există modalități sănătoase de a da culoare creațiilor voastre culinare pentru masa de Crăciun și anume, pudrele vegane colorate.
Pudrele vegane colorate sunt extrase din fructe,rădăcini, alge sau flori uscate și nu conțin aditivi sau alte substanțe dăunătoare organismului uman. Dimpotrivă, consumul zilnic al acestor pudre vegane este extrem de benefic pentru sănătate. De exemplu, pudra de turmeric este folosită de mii de ani pentru întărirea sistemului imunitar sau pentru a lupta împotriva durerilor reumatice; pudra de spirulină albastră este o sursă importantă de minerale și vitamine și conține cantități mari de vitamina B2, cupru sau fier; pudra de cartof mov stimulează sistemul imunitar și conține potasiu, vitamina C și vitamina B6.
Paleta de culori a acestor pudre pe care le găsiți aici este de asemenea impresionantă. Și pentru că acest articol este dedicat aspectului preparatelor (de gust vă ocupați voi!) vă spunem și ce pudră să folosiți pentru a obține o anumită culoare.
Roșu și roz: pudra de sfeclă roșie, pudra de Pink Pitaya, pudra de flori de hibiscus, pudra de Acai Berry
Roz pal: pudra de sakura, o pudră obținută din florile faimosului cireș japonez
Violet: pudra de cartof mov, pudra de Black Goji sau pudra de Maqui
Albastru: pudra de Blue Spirulina sau pudra de Butterfly Pea. Aceasta din urmă poate fi folosită, în combinație cu suc de lămâie pentru a obține culoarea indigo.
Indigo: pudra de Butterfly Pea
Galben: pudra de turmeric
Negru și gri: pudră de cacao neagră și pudră de cărbune
Pentru culoarea verde, vă recomandăm să mergeți pe site-ul Matchabar.ro une veți găsi matcha culinar. Alegerea tipului de matcha culinar pe care îl veți cumpăra depinde de preparatul în care urmează să-l folosiți. De exemplu, dacă vreți să faceți un preparat ce necesită coacere la cuptor (biscuiți, cozonaci, chiar și pâine) va trebui să alegeți Matcha Baking dar dacă doriți să faceți o glazură sau o înghețată, alegeți Matcha Smooth. Tip: același Matcha Smooth îl veți putea folosi și pentru a vă prepara un matcha latte.
Continuăm prin a vă spune că, în funcție de cantitatea de pudră pe care o veți folosi, puteți obține nuanțe diferite ale aceleiași culori. Regula este simplă:cu cât adăugați mai multă pudră, cu atât culoarea devine mai intensă. Și pentru că suntem siguri că v-ați pus deja întrebarea vă spunem că pudrele vegane colorate nu alterează gustul preparatului final,majoritatea având gust neutru sau ușor dulceag, insesizabil în combinație cu alte ingrediente.
Oricare ar fi deserturile pe care veți alege să le preparați și să le colorați cu pudre vegane colorate, le puteți pune în valoare și mai mult. Etalați-le pe platouri etajate și creați contrast prin servirea pe farfurii simple, fără modele elaborate, în culori uni (verde, albastru închis, alb, negru sau gri) pentru ca toată atenția invitaților să se concentreze asupra preparatului în sine. Nu uitați că prăjitură aspectuoasă ni se va părea mult mai gustoasă decât una care, deși are același gust, nu excelează la capitolul prezentare.