Prag major: Populația lumii a depășit 8 miliarde, dar pentru țările sărace creșterea demografică este o provocare

Prag major: Populația lumii a depășit 8 miliarde, dar pentru țările sărace creșterea demografică este o provocare

Populația lumii a depășit marți 8 miliarde de locuitori, potrivit estimării oficiale a Națiunilor Unite, care consideră că acest lucru reprezintă „o etapă importantă în dezvoltarea umană” și o reamintire, în plină desfășurare a COP27, a „responsabilității noastre comune de a avea grijă de planeta noastră”, transmite AFP.

Creșterea demografică reprezintă o provocare imensă pentru țările cele mai sărace

Pentru ONU, „această creștere fără precedent” – în 1950 erau 2,5 miliarde de oameni – este rezultatul „unei creșteri treptate a speranței de viață datorită progreselor în domeniul sănătății publice, al nutriției, al igienei personale și al medicinei”.
Dar creșterea demografică reprezintă, de asemenea, o provocare formidabilă pentru țările cele mai sărace, unde are loc cea mai mare creștere de populație.

În timp ce, până în anii 1800, lumea avea mai puțin de un miliard de oameni, acum a fost nevoie de doar 12 ani pentru a crește de la 7 la 8 miliarde.

Ca un semn al încetinirii demografice, va fi nevoie de aproximativ 15 ani pentru a ajunge la 9 miliarde, în 2037. ONU preconizează un „vârf” de 10,4 miliarde în anii 2080 și o stagnare până la sfârșitul secolului.
O problemă majoră pentru țările sărace

Pragul de 8 miliarde a fost atins în timpul conferinței mondiale privind clima, COP27, de la Sharm el-Sheikh, care subliniază încă o dată dificultatea țărilor bogate, care sunt cele mai responsabile de încălzirea globală, și a țărilor sărace, care cer ajutor pentru a-i face față, de a conveni asupra unei reduceri mai ambițioase a emisiilor de gaze cu efect de seră generate de activitățile umane.

ONU subliniază că „în timp ce creșterea populației amplifică impactul dezvoltării economice asupra mediului”, „țările cu cel mai mare consum de resurse materiale pe cap de locuitor și cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor sunt, în general, cele cu cel mai mare venit pe cap de locuitor, nu cele cu o creștere rapidă a populației”.

„Impactul nostru asupra planetei este determinat mult mai mult de comportamentul nostru decât de cifrele noastre”, a rezumat pentru AFP Jennifer Sciubba, cercetător rezident la think tank-ul Wilson Center.

În țările în care sărăcia este deja ridicată, creșterea populației reprezintă o provocare majoră. „Persistența unor niveluri ridicate de natalitate, care determină o creștere rapidă a populației, este atât un simptom, cât și o cauză a progresului lent în dezvoltare”, scrie ONU.

India va depăși China anul viitor

De exemplu, India, o țară de 1,4 miliarde de locuitori, care va deveni cea mai populată țară din lume până în 2023, depășind China, se așteaptă să cunoască o explozie a populației urbane în următoarele decenii, cu megaorașe deja supraaglomerate și lipsite de infrastructura esențială.

În Mumbai, aproximativ 40 % din populație trăiește în cartiere sărace, zone de mizerie supraaglomerate, alcătuite din barăci improvizate, majoritatea fără apă curentă, electricitate și instalații sanitare.

Cifrele globale ascund o mare diversitate demografică. Potrivit ONU, mai mult de jumătate din creșterea demografică până în 2050 va proveni din doar opt țări: Republica Democratică Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Tanzania.

Iar până la sfârșitul secolului, cele mai populate trei orașe din lume vor fi africane: Lagos din Nigeria, Kinshasa din RD Congo și Dar Es Salaam din Tanzania.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
15:05 - Aglomerație la secțiile de vot din București. Oamenii așteaptă zeci de minute, la coadă, pentru a-și exercita votul (VIDEO)
14:47 - Cea mai înaltă femeie din lume și cea mai scundă au stat față în față: „Avem lucruri în comun” (VIDEO)
14:44 - MAI a oferit ultimele detalii cu privire la ce incidente au avut loc în ziua alegerilor prezidențiale, până în ora 14: „Au fost sesizate 80 de posibile incidente, dintre care 43 sunt confirmate”
14:34 - Mesajul unui veteran de război, în vârstă de 100 ani, după ce a votat: “Acum există posibilitatea de a vota ceea ce dorești tu, fără niciun risc”
14:02 - David Popovici, mesaj pentru români după ce a votat la alegerile prezidențiale: „Implicați-vă!”
13:58 - Primarul Sectorul 4, Daniel Băluţă, a votat: „Trebuie să îl alegem pe cel care face parte din această echipă, cel care a luptat alături de noi în ultimii ani, ca viaţa noastră să fie mai bună” (VIDEO)
13:48 - Protestatarul Marian Ceaușescu, dus la secția de Poliție după ce i-a strigat președintelui Iohannis ”borfaşule”. El acuză că a fost bătut de jandarmi. Ce amendă a primit (VIDEO)
13:35 - Incident electoral în Cluj-Napoca! Urnă mobilă trimisă fără poliție la un alegător
13:08 - Klaus Iohannis a votat la Liceul Jean Monnet din București, pentru prezidențiale și pentru referendum. Președintele nu a făcut, însă, declarații la secția de votare (VIDEO)
13:06 - Tentativă de fraudă în Ploiești: Bărbat prins încercând să voteze la două secții diferite