Cantitatea de praf din atmosferă s-a redus ușor în 2023, potrivit anunțului făcut de Organizația Mondială a Sănătății, care a avertizat că gestionarea precară a mediului crește riscul de furtuni de nisip și de praf.
OMM a avertizat că în fiecare an, aproximativ 2.000 de milioane de tone de praf intră în atmosferă. Acest lucru întunecă cerul și deteriorează calitatea aerului în regiuni care sunt la mii de kilometri distanță. Mai mult, tonele de praf afectează economiile, ecosistemele, vremea și clima, potrivit Organizației.
În 2023, concentrația de praf din atmosferă a fost mai redusă față de 2022, datorită scăderii emisiilor de praf în Africa de Nord, Peninsula Arabică, nordul Indiei, centrul Australiei, platoul iranian şi nord-vestul Chinei, conform AGERPRES.
ONM a subliniat faptul că „media anuală a concentraţiilor de praf la suprafaţă în vestul Asiei Centrale, nordul Chinei Centrale şi sudul Mongoliei a fost mai mare în 2023 comparativ cu 2022″.
Cea mai violentă furtună de nisip a fost cea din luna martie, care a făcut ravagii în Mongolia şi nordul Chinei. Această furtună „a condus la o deteriorare spectaculoasă a calităţii aerului”, a subliniat organizaţia.
OMM a explicat că „furtunile de nisip şi de praf au un impact major asupra mediului, economiei şi sănătăţii” şi că „gestionarea deficitară a terenurilor şi a apei agravează această problemă”.
„Datele ştiinţifice arată că activităţile umane au un impact asupra furtunilor de nisip şi de praf. Spre exemplu, creşterea temperaturilor, seceta şi o mai mare evaporare duc la o scădere a umidităţii solului”, a afirmat şefa OMM, Celeste Saulo, citată într-un comunicat.
„Trebuie să fim vigilenţi în faţa degradării continue a mediului şi a schimbărilor climatice, atât în prezent, cât şi în viitor”, a declarat Celeste Saulo.„Asociat cu gestionarea deficitară a terenurilor, acest lucru favorizează mai multe furtuni de nisip şi de praf”, a insistat şefa OMM.
Reducerea suprafețelor de gheață în regiuni precum Scandinavia și Islanda expune noi soluri, care devin surse de furtuni de nisip și praf, a explicat Basart.
Cu toate acestea, OMM a subliniat că aportul de praf în oceane are efecte pozitive asupra ecosistemelor marine. Un raport recent arată că depunerile de praf saharian în Oceanul Atlantic furnizează fier și fosfor, elemente care stimulează creșterea fitoplanctonului.
Aceste sedimente aduc beneficii întregului ecosistem marin, de la pești mici până la prădători mari, conform concluziilor raportului.