PPE vrea să transforme „Green Deal”: Mașinile pe benzină și motorină vor fi permise și după 2035

Publicat: 03 07. 2024, 07:40
Foto: Pixabay

Cea mai importantă formaţiune din Parlamentul European urmează să propună blocului comunitar revizuirea normelor privind emisiile automobilelor, în ideea de a menţine în funcţiune motoarele cu combustie şi după 2035, potrivit unor documente consultate de Bloomberg.

PPE vrea ca blocul comunitar să facă mai mult pentru protejarea companiilor şi gospodăriilor

Partidul Popular European îşi va reafirma sprijinul faţă de obiectivele obligatorii ale UE, vizând reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% în acest deceniu şi ajungerea la neutralitate climatică până la mijlocul secolului.

Cu toate acestea, PPE vrea ca blocul comunitar să facă mai mult pentru protejarea companiilor şi gospodăriilor, potrivit unei variante de lucru a strategiei PPE pentru următorii cinci ani consultate de Bloomberg.

Pentru a-şi sublinia noua orientare, PPE vrea să transforme „Green Deal„(Pactul verde european – n.r.) în „Green Growth Deal”, un nou pact pe care popularii europeni ar urma să îl discute la reuniunea lor care va avea loc săptămâna aceasta la Cascais, Portugalia.

„Susţinem obiectivele climatice dar vrem să le atingem cu mai puţină birocraţie şi cu mai multă deschidere tehnologică. Avem nevoie să ajutăm industria şi să sprijinim oamenii să facă faţă reglementărilor”, spune Peter Liese, un europarlamentar german care coordonează politicile de mediu în cadrul PPE.

Noul document ar urma să fie aprobat de liderii PPE în cursul zilei de joi, după ce îngrijorările alegătorilor cu privire la costurile ridicate de tranziţia ecologică au crescut sprijinul pentru partidele conservatoare şi cele de extremă dreapta la alegerile europarlamentare din luna iunie.

Potrivit Bloomberg, citat de Agerpres, în planul său în cinci puncte pentru Europa, PPE ar urma să ceară de asemenea o consolidare a apărării, oprirea migraţiei ilegale, impulsionarea economiei şi comerţului blocului comunitar şi transformarea UE într-o entitate mai eficientă şi mai democratică.