Apariția Patriarhului Daniel pe clopotul principal al Catedralei Mântuirii Neamului a stârnit un scadal mare cam cât lăcașul de cult. Oficialii Bisericii Ortodoxe Române se apără și susțin că nu este greșit ca figura ctitorului să fie marcată în lăcaș. Totuși, susțin jurnaliștii de la Adevărul, sunt greu de identificat în istoria BOR situații în care un înalt ierarh să apară încă din timpul vieții pe un asemenea obiect.
”Preafericitul Părinte Patriarh Daniel este ctitorul spiritual al Catedralei Neamului. Este o tradiţie justificată de importanţa gestului făcut pentru ridicarea noului lăcaş de cult. Nu este un gest de mândrie, aşa cum încearcă să creadă unele persoane. Este o pecete ascunsă la care nu ajunge nicio privire niciodată, ştiind unde sunt montate clopotele”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, contactat de news.ro.
Preoţii consultaţi de Adevărul în legătură cu acest subiect n-au putut să dea exemple de clopote de pe curprinsul României pe care să apară chipul unui înalt ierarh sau ctitor încă în viaţă la vremea turnării obiectelor bisericeşti.
De asemenea, jurnaliștii dau exemplul lui ÎPS Teofan, actualul Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, care a refuzat să-i fie reprezentat chipul pe două clopote noi, realizate în 2014, printr-un proiect de restaurare a Catedralei Mitropolitane din Iaşi.
”ÎPS Teofan nu a dorit să-i fie imprimat chipul pe clopotele de la Catedrala Mitropolitană. Asta nu înseamnă că dacă şi-ar fi dorit să-i apară chipul, ar fi fost o greşeală. Necunoşterea unor detalii ce ţin de viaţa Bisericii, de canoanele şi de partea administrativă a ei, poate duce la preconcepţii şi prejudecăţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al MMB.
Şi oficialii Mitropoliei din Cluj susţin "teza" apariţiei chipului ctitorului pe clopot. Totuși, preotul Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Clujului, Vadului şi Feleacului, nu a putut exemplifica cu vreun clopot de pe cuprinsul arhiepiscopiei ardelene care să conţină o figură de ctitor.
Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Petru şi Pavel din Constanţa are cele două clopote turnate în anul 1930. Clopotul cel mic poartă doar semnătura episcopului Gherontie, ierarhul de la acea vreme a bisericii tomitane.
Clopotulare 25 de tone, 3.35 m – diametru și o rezonanță de mulți kilometri! Prețul este de "doar" 10 Euro/kg brut! (DETALII AICI)