Poza cu racla Sfintei Parascheva, un trend printre enoriașii veniți în pelerinaj. Tot mai puțini credincioși renunță la telefoane pentru a se ruga
Tehnologia a reușit să aproprie oamenii aflați la mii de kilometri distanță. Zilelea acestea, când are loc cel mai mare pelerinaj din România, românii veniți să se roage la Sfânta Parascheva fac zeci de poze și filmări, sau chiar live-uri pe rețelele de socializare, pentru rudele și prietenii care nu au putut ajunge la Iași.
Tehnologia, puntea sau obstacolul dintre credință și credincioși
Chiar dacă preoții le recomandă enoriașilor să lase pentru câteva momente gadgeturile, să se concentreze la scopul pentru care se află acolo și la rugăciune, credincioșii își doresc să imortalizeze experienețele pe care le trăiesc. O bună parte dintre ei optează pentru o poză lângă raclă sau live-uri pe rețelele sociale, potrivit Observator News.
„Am făcut poze. Le arăt la copii, la cine o iubeşte pe sfânta. Am o fată cu ginerele în America. Le dau pozele”, „Le postez si le las ca amintire pentru mine. Vin de la Brăila și mi-am dorit foarte mult”, spun credincioșii.
Mulţi dintre credincioşi spun că scopul postărilor este de a-i îndemna și pe altii să vina la pelerinaj sau pentru a împărtăși aceste momente cu cei care nu au cum să ajungă la Iaşi.
Ce recomandă preoții credincioșilor care au venit să se roage la Sfânta Parascheva
Pentru că numărul de pelerini aflaţi la rând este mare, aproximativ 20 de mii, timpul pe care îl poate petrece fiecare în fața raclei Sfintei Parascheva este unul mic, de doar câteva secunde. Acele câteva secunde sunt petrecute de mulți credincioși, cu telefonul în mână, încercând să surprindă câteva imagini. Preoţii îi îndeamnă să renunţe la telefoanele mobile şi să dedice aceste 5-10 secunde doar rugăciunii către Sfânta Cuvioasa Parascheva.
„Dacă scoţi telefonul şi te concentrezi pe acest lucru, cum mai trăieşti tu momentul întâlnirii cu sfânta? Se pierde din momentul acela de intimitate cu sfinţii. Să lase telefoanele deoparte pentru că asta îi face să rateze ceva şi ceva esenţial”, a declarat Constantin Sturzu, preot.
Peste 90.000 de credincioși s-au închinat în primele 4 zile, la moaștele Sfintei Parascheva, la Iași.