Mâna Sfântului Nicolae, adusă de la Bari de către Mihai Viteazul, loc de pelerinaj la o Biserică din centrul Bucureștiului. Cea mai recentă minune: Cum s-a convertit un musulman la creștinism și a fost salvat dintr-un cumplit accident (FOTO)

Mâna Sfântului Nicolae, adusă de la Bari de către Mihai Viteazul, loc de pelerinaj la o Biserică din centrul Bucureștiului. Cea mai recentă minune: Cum s-a convertit un musulman la creștinism și a fost salvat dintr-un cumplit accident (FOTO)

EXCLUSIV ONLINE // Mâna Sfântului Nicolae din București, de la biserica Sfântul Gheorghe (Nou) din București, este și anul acesta obiectiv de pelerinaj. Sute de credincioși sunt zilele acestea la biserica aflată în punctul 0 al Capitalei și se roagă la moștele Sfântului pe care îl vom sărbători vineri. Povestea acestor moaște este fascinată iar reporteriul B1.ro a vorbit cu preotul paroh Emil Nedelea Cărămizaru pentru a afla cele mai impresionante povești legate de Mâna Sfântului Nicolae.

Sunt 419 ani de când acest odor se află aici în inima Bucureștiului. Este după cum se știe un dar de suflet al întregitorului de țară voievodul Mihai Viteazu, care în anul unirii celor trei principate românești adică la 1600 dăruiește bisericii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe această mână binecuvântătoare a Sfântului Mucenic Nicolae și lasă o mărturie un epitaf care este însctis pe raclă cu litere slavone și acolo se spune ”Această mână a fost dăruită de către Ion Mihail Voievod și Doamna Stanca împreună cu fiul lor Necula Voievod. Iar ispravnic (adică cel care duce la împlinire porunca domnnească) este mitropolitul Țării Românești, (al Valahiei cum se numea atunci) Eftimie” a declarat preot dr. Emil Nedelea Cărămizaru.

Mâna Sfântului Nicolae a fost adusă de la Bari de către Mihai Viteazul.

El avea mare trecere la Papă care îl considera un domnitor puternic un domnitor puternic, un domnitor care știe ce vrea și pentru țara lui dar și pentru integritatea Europei în privința expansiunii imperiului Otoman. La 1707 când s-a târnosit biserica aceasta în prezența patriarhului de atunci al Ierusalimului, a familiei domnești în frunte cu Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu, atunci patriarhul Ierusalimului purta Mâna Sfântă deasupra capului. Moaștele Sfântului Nicolae au fost strămutate din Mira Lichiei, un oraș în Asia Mică, în Turcia de astăzi, în Bari la 987. Există un document pe care îl găsim și la Biblioteca Basilicii San Nicola care arată că un călugăr a scris vreo 30 de ani mai târziu că atunci când Papa a așezat moaștele Sfântului Nicolae la Bari, o mână a Sfântului a fost lăsată afară din mormânt. Există și o miniatură slavă care arată acest lucru și anatomic privind acea miniatură se vede că este vorba de mâna Sfântului Nicolae. Sigur că mai sunt și alte locuri în Europa inclusiv la Veneția, care pretind că au moaștele Sfântului. Recompunerea anatomică și antropologică din 1957 făcută la Bari, de rectorul universității din Bari a demonstrat faptul că o importantă parte din moaștele Sfântului lipsește. Și atunci sigur că cei care pretind că au și ei moaște ținând cont de această expertiză au motive întemeiate. De asemenea anatomic un braț, o mână are mai multe componente poate o parte din mână este la Veneția, altă parte din mână este la București” a mai spus preotul.

Dincolo de istoria sa Mâna Sfântului Nicolae aduce oamenii mai aproape de Dumnezeu și de biserică zi de zi. O întâmplare absolut fascinantă care vorbește despre puterea credinței s-a întâmplat chiar legat de oamenii din jurul preotului Emil Nedelea Cărămizaru.

Minunile pentru Dumnezeu sunt lucruri firești, pentru noi oamenii cei mai puțin apropiați de credință minunile reprezintă ceva care nu poate să se împlinească vreodată. Sfântul Nicolae prin acest suport duhovnicesc a făcut multe minuni de-a lungul vremurilor. Cea mai recentă este un fin de-al meu libanez de origine, musulman. Era în echipa de meșteri care restaura biserica. Îl surprindeam adeseori la Mâna Sfântului. Zic:

– Tu ești musulman…- DA, dar noi musulmanii îl iubim pe Sfântul Nicolae.

Mă trezesc că vine la mine și spune:

– Părinte azi noapte am visat o cruce mare și frumoasă, ce-o fi asta.

– Nu știu ce o vrea Dumnnezeu de la tine, poate ți-a dat un semn cine știe. Tu ai 8 copii, poate a venit vremea să primești taina Sfântului Botez.

A zis

– Vreau să mă gândesc.

– Dacă vei accepta eu voi fi nașul tău de botez” a povestit preotul.

Bărbatul, ai cărui copii erau creștini, a acceptat. După un timp însă o tragedie i-a lovit destinul și un accident de mașină a făcut ca acesta să ajungă în comă la spital. Cu doar 5 minute înainte de a intra în comă medicii de pe ambulanță i-au permis acestuia să-și sune nașul și duhovnicul.

– Părinte, nașule, te rog să ai grijă de copiii mei. Eu cred că o să plec

Deși medicii nu îi dădeau nici o șansă să iasă din comă bărbatul a supraviețiut și s-a trezit din comă la scurt timp după ce a fost oficiată o slujbă specială la Mâna Sfântului Nicolae. Când și-a revăzut duhovnicul la spital acesta a povestit experiențe extraordinare prin care a trecut.

Mi-a spus: – Sfântul Nicolae a venit la mine dar nu în vis, a venit în realitate aici la spital la patul meu. Este cum îl vedeți în icoană, strălucea ca lumina fața lui, și mi-a zis Eu sunt Sfântul Nicolae și rugăciunile au fost primite, trebuie să te trezești și tu din comă pentru că ai copii de crescut. În clipa aceea el a ieșit din comă.

Nicolae, Abed de altă dată, îl mărturisește pe Dumnezeu, pe Christos și mai ales pe protectorul său” spune preotul paroh.

Despre cum ar trebui să privim sărbătoarea Sfântului Nicolae preotul spune că trebuie să avem sufletul deschis.

”Sufletul este ca un pahar în care se revarsă harul, dacă e mai micuț intră mai puțin, dacă e mai mare intră mai mare. Până la urmă Dumnezeu are răbdare cu fiecare dintre noi și așteaptă ziua când noi ne întoarcem fața către el. Sfântul Nicolae îmbina învățătura cu fapta și i-a ajutat și pe copii și pe sărmani de aceea a rămas în istorie ca cel mai iubit sfânt al bisericii” a conchis preot dr. Emil Nedelea Cărămizaru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`