O icoană care o reprezenta pe Fecioara Maria a plâns timp de 15 zile, la Cluj.
În perioada 15 februarie-12 martie 1699, icoana Maicii Domnului cu Pruncul Iisus pictată de Nicula, a lăcrimnat în continuu, fără nicio cauză naturală sau umană. Acest fenomen a fost observat de numeroși martori oculari, printre care preoți, militari autrieci, credincioși și chiar și guvernatorul Transilvaniei, informează Realitatea.net.
Lăcrimarea icoanei a fost considerată un semn divin și un miracol, care a avut mai multe interpretări. Unii spun că lacrimile semnifică suferința ei pentru starea dificilă în care se afla poporul român, alții ceed că era o chemare la pocăință. Alții au mai interpretat lacrimile care prevestirea unor evenimente viitoare, precum războiul dintre Imperiul Otoman și Liga Sfântă.
Miracolul a avut multe efecte pozitive. Mulți bolnavi s-au vindecat după ce s-au închinat la icoană și credincioșii venea la icoană pentru a-i cere Maicii Domnului să îi ocrotească și aduceau candele și daruri.
Sigismund Kornis era guvernatorul Transilvaniei și văzând minunea a dorit să aibă în reședința sa icoana. Nicula nu voia să i-o dea, dar a luat-o cu forța, prin violență. După ce acesta a murit, originalul a rămas în posesia familiei, apoi expusă într-un altar dedicat Maicii Domnului, unde a rămas până în 1948. Iar în 1958 a revenit în posesia Bisericii Ortodoxe Române și se află și în ziua de astăzi la Mănăstirea Nicula.
Icoana este prăznuită în 15 august, când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului, iar credincioșii merg la Nicula pentru a se închina la icoană și pentru a cere binecuvântarea Maicii Domnului.