Povestea cercetătoarei din România care descoperit un dispozitiv revoluționar pentru a ajuta pacienții cu fracturi

Povestea cercetătoarei din România care descoperit un dispozitiv revoluționar pentru a ajuta pacienții cu fracturi
Foto: Purdue University

O cercetătoare din România, profesoară la Universitatea Purdue din Indiana, Statele Unite, a creat un dipozitiv medical care salvează persoanele cu dizabilități sau pacienți care au suferit fracturi de la intevenții medicale multiple.

Dispozitivul creat de Lia Stanciu scutește pacienții de la implanturi ortopedice din oțel și titan. Dispozitivul creat de româncă se dizolvă în osul care a suferit o fractură, alinând astfel considerabil suferinţele pacienţilor.

Lia Stanciu este absolventă de Chimie la Universitatea din Bucureşti, iar doctoratul şi l-a făcut în Statele Unite ale Americii și a rămas să cerceteze acolo.

"Citeam despre implanturile cu magneziu făcute pentru stenturi cardiovasculare temporare – cele care deschid artera şi se dizolvă – şi m-am gândit că ar putea fi utilă ideea şi pentru fracturile osoase. Doar că magneziul e prea moale pentru a putea fi folosit la fracturi. Trebuia, deci, să caut un alt material. Aşa am ajuns la amestecul de fier şi mangan", relatează Lia Stanciu demersul său în cercetare, scrie Adevărul.

Testele experimentale au dovedit că amestecul de fier şi mangan se contopeşte perfect cu osul, fără niciun semn de toxicitate în organism. Aşa a descoperit Lia Stanciu implantul ortopedic care se dizolvă în os şi scuteşte pacienţii de intervenţii chirurgicale repetate şi dureroase. Materialul elaborat de Lia Stanciu şi de echipa ei de cercetători de la Universitatea Purdue este util pentru cuie şi şuruburi folosite în ortopedie, pentru fragmente de oase în mână sau în încheieturi.

Povestea completă al românce poate fi citită AICI

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră