Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 a precizat modalitatea în care românii se pot programa pentru a doua doză de vaccin, așa numitul rapel. El a precizat că sunt situații în care prima doză poate fi adminsitrată într-o localitate, iar rapelul într-o altă localitate.
“ Este o arondare geografică, adică, vă veți programa în centrul cel mai apropiat de domiciliul dumneavoastră, fie domiciliul de rezidență, unde locuiți efectiv, fie din cartea de identitate. Însă, dacă pentru prima doză, vă dau un exemplu, sunteți într-o localitate și știți programul că peste 28 de zile veți fi în altă localitate, din cauza locului de muncă, atunci vă puteți selecta rapelul în localitatea respectivă”, a precizat Valeriu Gheorghiță.
Acesta a dat detalii și despre situația medicilor detașați într-o altă localitate și care nu știu exact cum se va aplica în cazul lor prevederile referitoare la vaccinare:
“Lucrurile aici au fost clarificate și a fost și eliberată o instrucțiune în acest sens. Medicii rezidenți și studenții vor fi vaccinați în spitalele unde își desfășoară activitatea propriu-zis și nu ține de spitalul care este plătitor sau îndrumător. Chiar dacă astăzi am un stagiu de o lună și îmi fac prima doză, rapelul mi-l voi face în spitalul în care mă regăsesc la momentul efectuării activităților practice”, a mai precizat medicul Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță a oferit detalii și despre persoanele carenu pot mergela centrele de vaccinare și care ar urma să primească doza împreună cu persoanele eligibile din familie.
„Plecând de la tipul de vaccin în flacon multidoză, e complicat să administrăm o doză și apoi să mergem la altă persoană respectând toate condițiile de transport. Gândim săptămâna aceasta o modalitate prin care să vaccinăm și membrii familiei respective pentru a nu se pierde doze de vaccin”, a spus acesta, în urma unei dezbateri la TVR.
Pe 15 ianuarie a început etapa a II-a a campaniei de vaccinare, care se adreseazăpersoanelor cu vârsta peste 65 de ani, persoanelor cu boli croniceși personalului care desfășoară activități în domenii esențiale.
Comitetul Național de Vaccinare a anunțat că până pe18 ianuarie, au fost vaccinate 235.239 de persoane, de la începutul campaniei de vaccinare, dintre care 30.237 în ultimele 24 de ore.