Pot afla din timp românii de riscul unor rachete?

Pot afla din timp românii de riscul unor rachete?
Sursa Foto: Facebook/ Raed Arafat

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, consideră că, în cazul în care în spaţiul aerian al României ar intra „obiecte căzătoare”, precum rachete de război, populaţia aflată în situaţie de risc ar fi alertată prin mesaj Ro-Alert.

„Nu e niciun secret, există situaţii în care afli că este ceva în zonă, dar se îndreaptă în altă parte. Nu mai dai mesajul Ro-Alert. Există situaţii, se monitorizează situaţiile, nu a fost niciun moment cazul să dăm mesajul Ro-Alert, pentru că nu a fost cazul să dăm mesajul”, spune oficialul din MAI.

Arafat despre Ro-Alert: mesajele s-ar putea să apară înainte sau după

„Dacă ştim că vine în zonă şi dacă se dă informaţia, se poate da Ro-Alert.

Numai că, din nou, mesajele Ro-Alert, chiar dacă se dau foarte repede, s-ar putea să apară concomitent sau după, sau foarte scurt timp înainte şi oamenii să trebuiască imediat să se adăpostească dacă este ceva.

Din fericire, până acum, nu a fost nevoie, nu a fost cazul. Dar da, pentru obiecte căzătoare, pentru orice situaţie care ştim că ameninţă populaţia şi ştim că vine, se dă mesajul Ro-Alert. Pentru asta este făcut sistemul Ro-Alert”, a afirmat Raed Arafat într-un interviu pentru Europa Liberă România.

Se monitorizează spațiul aerian

Referitor la situaţia emiterii de mesaje referitor la riscul unor rachete, Arafat a răspuns că se fac monitorizări, dar dacă obiectele „se îndreaptă în altă parte” populaţia nu este alertată. „De a ne gândi… nu e niciun secret, există situaţii în care afli că este ceva în zonă, dar se îndreaptă în altă parte.

Oficialul a transmis că există „toate conexiunile” care le dau posibilitatea autorităţilor române să emită astfel de mesaje de avertizare a populaţiei, dacă va fi cazul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:48 - Cum arată programul prezidențial al lui Nicolae Ciucă: „Este expresia unei noi viziuni de dreapta pentru România viitorului” (VIDEO)
20:45 - Riscurile la care ne expunem atunci când aruncăm medicamente expirate la gunoi. Un spital din Timișoara a găsit o soluție
20:43 - Nicolae Ciucă, la lansarea programului său electoral: „În România pe care o vom construi împreună, legea va fi mai presus de orice interes. Procesele nu mai trebuie să dureze ani de zile”
20:36 - 12 maşini incendiate şi doi oameni înjungiaţi în Lisabona, după ce oamenii au ieșit să protesteze din cauza unui caz de brutalitate a poliției
20:32 - Nicolae Ciucă: “Aceasta este miza programului meu / Voi fi un președinte care muncește, aproape de oameni și comunități. Voi fi prezent în viața orașelor și comunelor, inclusiv a sectoarelor” (VIDEO)
20:23 - Indignare, după ce Joe Biden a spus că Donald Trump ar trebui închis. Președintele SUA și-a corectat apoi declarația
20:20 - Ministrul Bogdan Ivan (PSD): Săracul domn Ciucă… Ultimele sale declarații parcă sunt din categoria emisiunii „Copiii spun lucruri trăsnite” (VIDEO)
20:18 - Ce gest deplasat a făcut Alina Ceușan într-o sală de teatru. Celebra influenceriță, criticată dur. Oana Pellea: „O rușine”
20:10 - O româncă a obținut zeci de mii de euro, după ce și-a păcălit iubitul italian să-și vândă casa. Ce a decis femeia să facă cu banii
19:54 - Ce a făcut Smaranda, fiica lui Codin Maticiuc, la nunta lui Theo Rose, în momentul în care s-a plictisit. Actorul s-a amuzat copios