Ţii post sau îmbuibare vegetală? Deşi cele şase săptămâni de post ar trebui să fie o perioadă a cumpătării şi curăţării organismului, mulţi dintre noi ne îndopăm cu pâine, cornuri şi covrigi, cu diverse produse din soia pe care le găsim uşor în supermarketuri, cu tot felul de zacuşti uleioase. Toate astea duc de fapt la îngrăşare şi tulburări gastro-intestinale.
Dr. Florin Ioan Bălănică explică pentru Click cum trebuie ţinut un post corect.
Un prim pas ar fi adoptarea programului de 3 mese pe zi şi 2 gustări. “Celula noastră funcţionează ca o baterie care se descarcă la aproximativ 2-3 ore şi atunci trebuie să o reîncărcăm. Ce se întâmplă dacă ocolim o gustare sau o masă? La masa următoare vom depune caloriile sub formă de grăsime pentru că celula noastră se protejează şi va face rezerve”
Micul dejun poate consta din fructe, cu o cantitate mare de antioxidanţi şi fibre , dar cu o doză mai mică de fructoză: mărul verde, kiwi, ananas şi fructe de pădure. Pentru cei care nu tolerează fructe pe stomacul gol, este recomandată o pastă de năut fiert, mixat cu dovlecel, condimente, verdeţuri, mirodenii (după gust), care se poate tartina pe o felie, două de pâine prăjită, alături de câteva legume de culoare verde.
La gustare, medicul recomandă laptele de migdale sau pe cel de soia – variantele fără zahăr şi cu cât mai puţine E-uri pe etichetă.
La prânz, se poate consuma supă cremă de ciuperci, supă de linte, fasole verde cu usturoi, mâncare de fasole boabe (cu cât e mai închisă la culoare, chiar neagră, cu atât au o cantitate mare de proteine). Cu alte cuvinte, putem consuma mâncăruri bazate pe legumele proteice: linte verde, fasole cu boabe închise la culoare, fasole verde, năut, mazăre, broccoli.
Cea de-a doua gustare poate fi luată între orele 16 şi 17 şi poate consta în lapte vegetal sau o tartină cu o pastă de leguminoase.
Cina trebuie să fie uşoară, chiar dacă vorbim despre una compusă din legume.
“Încheiem ziua cu cina care trebuie să fie până în ora 20 şi, evident, va fi compusă din alimente uşoare. Trebuie să ştiţi că legumele proteice se digeră mai greu decât carnea aşa că nu trebuie să credeţi că legume = ceva uşor. Nu orice fel de legumă este o legumă uşoară. Se poate consuma, de exemplu, o salată cu multe verdeţuri, cu un dressing din muştar fără zahăr, cu lămâie, mărar. Se pot adăuga nişte boabe de năut sau nişte boabe de linte, fierte în prealabil într-o supă de rădăcinoase”, explică dr. Bălănică.