Posibile semne de viață, descoperite de telescopul James Webb al NASA pe o planetă îndepărtată / Cercetătorii susțin că ar exista și apă

Publicat: 13 09. 2023, 10:34
Sursa Foto: Flickr.com

Posibile semne de viață au fost descoperite de telescopul James Webb al NASA pe o planetă îndepărtată. Ar fi fost identificată o moleculă care pe Pământ este produsă doar de formele de viață, numită sulfură de dimetil (DMS).

Planeta aflată la 120 de ani lumină distanță „nu este solidă” și este nevoie de mai mai multe informații pentru a-i putea confirma prezența, susțin cercetătorii.

De asemenea, cercetătorii au descoperit și metan și CO2 în atmosfera planetei, motiv pentru care se crede că planeta numită K2-18b ar avea un ocean de apă, potrivit BBC.

Cercetătorii, șocați de cele descoperite pe planeta îndepărtată

Întreaga echipă de cercetători a fost „șocată” când a văzut rezultatele, susține profesorul Nikku Madhusudhan, de la Universitatea din Cambridge. „Pe Pământ, DMS este produs doar de viață. Cea mai mare parte din el în atmosfera terestră este emisă de fitoplanctonul din mediile marine”, a spus el.

Detectarea DMS este provizorie, motiv pentru care sunt necesare mai multe investigații pentru a putea confirma prezența acesteia. „Dacă se confirmă, ar fi un lucru uriaș și simt responsabilitatea de a face acest lucru corect dacă facem o afirmație atât de mare”, a mai spus profesorul.

Astronomii au detectat pentru prima dată posibilitatea existenței DMS pe o planetă care orbitează în jurul unei stele îndepărtate. Dr. Robert Massey, cercetător și director adjunct al Societății Astronomice Regale din Londra, se declară entuziasmat de cele descoperite.

„Ne îndreptăm încet spre punctul în care vom putea răspunde la acea mare întrebare dacă suntem sau nu singuri în Univers. Sunt optimist că într-o zi vom găsi semne de viață. Poate că va fi asta, poate că peste 10 sau chiar 50 de ani vom avea dovezi atât de convingătoare încât va fi cea mai bună explicație”, a spus Dr. Robert Massey.

Pe lângă DMS, cercetătorii au descoperit și o abundență de gaz metan și dioxid de carbon, care sunt în concordanță cu existența unui ocean de apă sub o atmosferă bogată în hidrogen.

JWST a investigat K2-18B, după ce telescopul Hubble al NASA a detectat în trecut prezența vaporilor de apă. Cercetătorii consideră existența unui ocean un pas înainte.

Pe planeta K2-18b ar putea exista viață

Existența vieții depinde de temperatura planetei, de prezența carbonului și a apei lichide. JWST sugerează, prin intermediul observațiilor efectuate, că K2-18b îndeplinește toate condițiile. Deși planeta are potențialul de a susține viață, nu înseamnă că o și face, motiv pentru care prezența DMS-ului este tentantă, potrivit sursei citate.

Planetele care orbitează în jurul altor stele nu seamănă cu nimic din sistemul nostru solar, fiind astfel puțin cunoscute, asemeni naturii atmosferei lor, susține Dr. Subhajit Sarkar de la Universitatea Cardiff, care este un alt membru al echipei de analiză.

„Deși acest tip de planetă nu există în sistemul nostru solar, sub-Neptunele sunt cel mai comun tip de planetă cunoscut până acum în galaxie. Am obținut cel mai detaliat spectru al unei sub-Neptune din zona locuibilă de până acum, iar acest lucru ne-a permis să calculăm moleculele care există în atmosfera sa”, a declarat el.