Posibilă cauză a prăbușirii avionului în munții Apuseni: Adrian Iovan s-a apropiat prea mult de sol încercând să dezghețe aeronava (VIDEO)

Posibilă cauză a prăbușirii avionului în munții Apuseni: Adrian Iovan s-a apropiat prea mult de sol încercând să dezghețe aeronava (VIDEO)
Foto: alba24.ro

Copilotul avionului prăbuşit le-a povestit medicilor că pilotul Adrian Iovan s-a apropiat prea mult de sol pentru că voia să dezgheţe aeronava. Variantă confirmată şi de preşedintele Romatsa, Aleodor Frâncu care a declarat că Iovan a cerut permisiunea să coboare aparatul de zbor la 2.100 de metri altitudine.

Înainte de a fi transportat la spital, copilotul le-a povestit medicilor ce s-a întâmplat la bordul avionului cu câteva minute înaintea dezastrului.

La un moment dat aripile au început să se formeze gheaţă pe aripi, au încercat să degiverze aripile, au pierdut din altitudine, au ieşit din plafonul de ceaţă, şi în secunda în care au ieşit din plafonul de ceaţă, au văzut un vârf de brad şi de acolo au căzut.

Preşedintele Romatsa, Aleodor Frâncu, a declarat că pilotul a coborât la 2.100 de metri, o altitudine mai mică decât cea normală.

”În legătură cu colegul iovan, a început o cobărâre pentru că exista acest fenomen de givraj în zonă. A mers la o zonă unde avea şi o vizibilitate mai bună şi o temperatură mai ridicată. Ultima discuţie a fost coborârea în sistem vizual. Condițiile meteo erau de aşa natură că putea să apară givrajul. Ultima dată a cerut un nivel de 8000 de picioare”, a declarat Frâncu.

Specialiştii spun că există două operaţiuni de dezgheţare a unei aeronave. Prima are loc înainte de delocare, iar cea de-a doua în timpul zborului.

”Aeronava este prevăzută cu sisteme de îndepărtare a gheţii, în zonele sensibile, adică bordurile de atac sau zonele de prim contact a aripilor, a supraf portante cu fileurile de aer. Cu siguranţă un avion care pleacă cu gheaţă la bord până nu ajunge în aer plat nu va scăpa de acea gheaţă”, a afirmat Sergiu Habago.

Cauzele prăbușirii avionului

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:55 - Un fost fotbalist este propunerea partidului de guvernământ din Georgia pentru funcţia de şef al statului
13:49 - Câți bani au cheltuit candidații la prezidențiale. Ce sumă a declarat Călin Georgescu
13:44 - Cristina Trăilă: Textul de lege spune foarte clar că CCR poate anula alegerile prezidențiale doar în ipoteza în care avem o fraudă în ceea ce privește votarea sau stabilirea rezultatului (VIDEO)
13:33 - Cum au votat românii de peste Prut la prezidențialele de duminică. Ana Guțu: Avem discernământ când e vorba de țara noastră, România. Știm că România o să ne apere, dar și ea trebuie apărată și menținută pe linia de plutire euroatlantică (VIDEO)
13:25 - Furtuna Conall a inundat Londra, la câteva zile de la haosul provocat de furtuna Bert (VIDEO)
13:20 - Comarnic, Sinaia și Slănic au rămas fără apă din cauza secetei. Care e programul în care locuitorii vor avea acces la apă
13:04 - Utilizatorii X au rămas uimiți de videoclipul „îngrozitor” al Kamalei Harris care se adresa susținătorilor săi: „Cine și-a imaginat că aceasta este o idee bună?”
13:04 - Ce salariu are Elena Lasconi în Câmpulung Muscel. Câștigă mai mult decât soțul ei
13:02 - Pagubă de peste 2 milioane de lei pentru o bătrână păcălită de un escroc. Metoda folosită de acesta
12:42 - Tudose: E un pic atipic că Georgescu spune că n-a cheltuit niciun leu în campanie / Noua majoritate parlamentară trebuie să genereze un guvern fără suspiciuni în zona proeuropeană, proatlantică (VIDEO)