Posesorii cărții de identitate fără cip nu vor mai putea călători în străinătate în baza acestui document

Publicat: 12 03. 2021, 10:55

Hotărârea privind stabilirea formei şi conţinutului noilor acte de identitate, ale dovezii de reşedinţă şi ale cărţii de imobil. Noua carte de identitate electronică, pe care cetăţenii români o vor putea solicita începând cu luna august, va avea dimensiuni reduse faţă de actualul document şi va conţine elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanţia că identitatea nu le poate fi furată, iar instituţiilor publice sau private – certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare.

Detalii despre noua carted e identitate cu cip

Documentele moderne de identitate sunt introduse la recomandarea UE (prin Regulamentul 2019/1157), au dimensiunile unui card bancar şi conţin şi date stocate pe cip, cum ar fi imaginea titularului, amprentele şi semnătura electronică a acestuia, între altele.

Noua carte de identitate are mai multe avantaje. Unul dintre acestea este dat de simplificarea procedurii de obținere a acestor documente de identitate. Dacă autoritatea publică deţine deja anumite informaţii necesare soluţionării cererii cetăţeanului, acesta nu mai trebuie să prezinte documente doveditoare., scrie adevarul.ro.

Va exista varianta ca noile cărţi de identitate să nu aibă cip. În plus, cei care acceptă cărţile electronice pot solicita neînscrierea amprentelor papilare pe unitatea de memorie. Însă în acest caz, posesorii cărții de identitate fără cip nu vor mai putea călători în străinătate în baza acestui document. De asemenea, nici cei care nu acceptă introducerea amprentelor pe cip nu vor putea merge în străinătate pe baza acestui document.

Proiectul de lege a trecut vara trecută de Camera Deputaților

Proiectul de lege care presupune eliberarea cărților de identitate electronice cucipa trecut pe 14 iulie 2020, de Camera Deputaților.

Buletinul electronicva putea fi utilizat pentru autentificarea în sistemele informatice de stat și va înlocui cardul de sănătate. De asemenea, cei care vor prefera buletinul fărăcip, vor putea opta pentru această variantă.

În premieră, copiii sub 14 ani vor putea avea și eibuletin electronicsau clasic, la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali.

Noua carte de identitate va avea următoarele perioade de valabilitate: 2 ani pentru minorii cu vârste cuprinse între 0 și 14 ani, 4 ani pentru persoanele cu vârstă cuprinsă între 14 și 18 ani, 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani și durată nelimitată după împlinirea vârstei de 60 de ani, doar pentru persoanele care vor opta pentru carte de identitate simplă.

Cetățenii români plecați temporar în afara granițelor pot solicita eliberarea noului card de identitate la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate.