Porcul de Crăciun se rezervă online. Specialiștii nu recomandă această metodă
Porcul de Crăciun nu se mai cumpără de la magazin, ci se rezervă online din grajdurile crescătorilor. Oamenii aleg această metodă pentru că prețurile sunt mai mici. Dar, din cauza pestei porcine, oferta este mică și cererea mare, iar speciliștii recomandă cumpărarea cărnii doar de la persoanele autorizate și care au avize sanitare.
Cât costă kilogramul
Pe rețelele de socializare sunt anunțuri prin care crescătorii își vând porcii, iar kilogramul este între 15 și 18 lei kilogramul în viu, în funcție de fiecare parte a țării. Rasele mai rare, precum Mangalița, ajung să coste circa 20 de lei pe kilogram. Specialiștii spun că prețurile vor crește cu până la 15% în jurul sărbătorilor, iar în magazine prețurile vor fi între 26 și 34 de lei kilogramul. Cei care își doresc tranșat ori transportat la domiciliu vor plăti câteva sute de lei, observatornews.
Clienții se bucură că prețul este accesibil și că primesc carnea direct acasă.
Cu toate acestea, specialiștii le recomandă oamenilor să aibă grijă de unde își cumpără carnea.
Din cauza pestei porcine, în unele locuri sunt tot mai puțini crescători care au porci la vânzare, iar cererea a depășit oferta.