După ce ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a schimbat normele care le dădeau voie oamenilor să crească animale doar pentru consumul propriu, porcii de Crăciun vor putea fi vânduți din nou în pieţe, dar de această dată cu reguli noi. Astfel că, micii comercianți vor fi obligați să ia măsuri stricte de siguranță alimentară, notează observatornews.ro.
Pentru ca porcii să fie vânduți în piețe și târguri, românii trebuie să dețină un aviz semnat de veterinar care să ateste că animalele sunt sănătoase.
„Va fi modificat acest ordin iar persoanele fizice vor putea valorifica porcii crescuţi în gospodării”, a spus Florin Barbu, Ministrul Agriculturii.
„Gospodarul dacă respectă regulile pe care autoritatea sanitar veterinară le-a stabilit, respectiv să fie solicitat medicul veterinar ca să facă examenul porcului care face obiectul vânzării, în urma examenlui eliberează un document iar animalul poate fi vândut”, a mai susținut Dănuț Păle, vicepreședinte ANSVSA.
Conform normelor impuse de cei de la ANSVSA creșterea porcilor presupune atenție la administrarea hranei destinate acestora. Totodată, persoanele care cresc porci în gospodărie trebuie să aibă echipamente speciale cu care intră la aceştia în momentul în care trebuie să le facă curăţenie sau să îi hrănească.
„În fiecare an găseşte motiv, aşa-s guvernanţii taie la sfârşit când să numărăm nu avem ce număra, rămânem cu punga goală”, a declarat Constantin Iamandache, crescător.
Există însă și români care îşi asumă riscuri şi nu cumpără carne de porc doar din locurile autorizate.
„Mai sunt cunoştinţe, zice lasă-i să vorbească, noi venim, luăm un porc, îl tăiem, îl punem şi plecăm”, a mai susținut Constantin Iamandache, crescător.