Pesta porcina africană face PRĂPĂD: Aproape jumătate din porcii din Tulcea au fost SACRIFICAŢI
Pesta porcină africană (PPA) face prăpăd în judeţele în care s-a extins virusul.
Spre exemplu, aproximativ 47% din porcii aflaí anul trecut în gospodăriile private din judeţul Tulcea au fost sacrificate sau au murit în ultimele luni din cauza PPA.
Potrivit directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Mitică Tuchilă, în judeţ sunt confirmate 542 de focate de PPA în care au fost afectate 456 de exemplare porcine şi unde au fost ucise 3.569 de suine.
Totodată, medicii veterinari au aplicat metoda uciderii preventive în 47 de localităţi unde au fost sacrificaţi 4.039 de porci din 752 de exploataţii.
„Sunt în lucru 585 de dosare pentru acordarea despăgubirilor aferente unui număr total de 4.306 porci. S-a plătit peste un milion de lei pentru 193 de exploataţii care aveau 1.666 de porci. Sunt deja finalizate 173 de dosare pentru despăgubirea a 1.860 de porci, valoarea totală a despăgubirilor fiind de 8,809 milioane de lei”, a menţionat directorul DSVSA, potrivit Agerpres.
Circa 30% din porcinele care au fost sacrificate pentru prevenirea răspândirii PPA nu se aflau în evidenţele medicilor veterinari, proprietarii evitând înregistrarea lor.
Până în prezent, niciun proprietar de animale în gospodăria căruia a evoluat PPA nu a notificat DSVSA cu privire la repopularea gospodăriei cu suine.
„La societatea Carniprod SA (prima societatea privată din judeţ în care a fost identificat virusul n.red.) s-a finalizat dosarul de despăgubire, iar suma care urmează să fie plătită este de circa 10 milioane de euro. Societatea nu poate folosi încă ferma, dar poate utiliza abatorul, unitatea de procesare şi punctele de desfacere. Toate celelalte trei ferme de creştere a suinelor din judeţ care au fost afectate de PPA sunt închise, iar dosarele de despăgubire sunt în lucru”, a precizat Mitică Tuchilă.
DSVSA a mai plătit 160.000 de lei Penitenciarului cu Regim de Maximă Siguranţă din Tulcea care avea o fermă în care au fost sacrificaţi 252 de porci.
Din nefericire, şi în mediul sălbatic din judeţ au fost confirmate mai multe focare.
„S-au depistat mai multe cadavre de mistreţi în zone sălbatice, s-au prelevat probe, iar marea majoritate au fost pozitive. Ultima confirmată a fost în zona Hamcearca-Nifon-Balabancea unde au fost identificaţi mai mulţi mistreţi, iar probele au fost pozitive”, a precizat directorul DSVSA.