Popescu (PSD), despre dosarul vaccinurilor din pandemie: A fost o perioadă foarte puțin transparentă. Comisia Europeană a făcut un contract prin care noi aveam acces până la 4.3 % din vaccinurile pentru Europa, dar nu ne obliga nimeni să le luăm pe toate (VIDEO)

Popescu (PSD), despre dosarul vaccinurilor din pandemie: A fost o perioadă foarte puțin transparentă. Comisia Europeană a făcut un contract prin care noi aveam acces până la 4.3 % din vaccinurile pentru Europa, dar nu ne obliga nimeni să le luăm pe toate (VIDEO)
Foto: Facebook @ Dan Cristian Popescu

Deputatul PSD, Dan Cristian Popescu, a avut o intervenție în emisiunea „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, pe B1 TV, unde a comentat subiectul referitor la dosarul vaccinurilor din pandemie.

“Toată lumea știe că a fost o perioadă foarte netransparentă, acea perioadă a pandemiei, o perioadă în care nu s-a comunicat foarte clar, ba era nevoie de izolete, ba de măști de nu știu de care.

Achiziția inițială a României a fost pentru peste 100 de milioane de vaccinuri. Ulterior, și știu asta de la domnul Rafila, s-au făcut eforturi pentru a nu se cumpăra la ce se angajase România, și s-a renunțat la câteva zeci de milioane ca să rămână doar cele 50.

România s-a angajat atunci, în acel moment cu Florin Cîțu prim-ministru, Dan Barna, coordonatorul vaccinării, vicepremier Voiculescu și după aia doamna Mihailă, ministrul Sănătății, s-a angajat să cumpere peste 100 de milioane de vaccinuri.

Am spus că s-a intenționat achiziționarea a aproximativ 100 de milioane, nu am datele exacte, dar prin efortul domnului Rafila s-a renunțat, la final, la aducerea în țară a unor zeci de milioane de doze, ceea ce a confirmat, practic, și domnul Vîlceanu prin ce a spus mai devreme.

Deci a fost o perioadă foarte puțin transparentă. Aș face o adăugire, Comisia Europeană a făcut un contract prin care noi aveam acces până la 4.3 % din vaccinurile pentru Europa, dar nu ne obliga nimeni să le luăm pe toate.

Celelalte vaccinuri le-am dat la 10 % din preț, doar ca să le dăm, pentru că n-aveam ce face cu ele. Unele au și expirat, deci nu s-a mai luat nimic.

Unele le-am dat cadou, pentru că erau țări care oricum nu aveau posibilitățile de a le plăti și noi oricum nu mai aveam ce face cu ele, pentru că da, într-adevăr, s-au cumpărat mai multe decât era nevoie. Toată lumea este de acord, astăzi, că s-au cumpărat mai multe decât era nevoie. Toată lumea știa.

Că ne expiră în țară vaccinurile și că a trebuit să împărțim în toată lumea. E clar că te-am luat mai multe decât e nevoie.

5 milioane de români care apar în actele din România nu stau în țară, stau în Franța, Italia, Anglia, Spania etc. Deci, noi, real, în țară eram mult mai puțini.

Toată lumea știe că în acele momente, eu am fost viceprimar o mare parte din această pandemie,  s-au făcut foarte multe eforturi, mai mult decât era normal, inclusiv după ce am plecat de la primărie. În sectorul 2, venea domnul Barna cu primarul de la 2, îmbrăcați în halate de doctori și făceau propagandă ca să se vaccineze lumea. Le dădeau mici pentru vaccinuri. Păi de ce făceau acest lucru? Voiau să scape de ele. Dacă aveau un scop medical, trebuiau să iasă medici să vorbească, nu politicieni, să iasă doar medici.

Erau niște acțiuni inutile, artificiale, făcute de niște politicieni, pe un domeniu pe care nu se pricepeau.

Mult timp au luat măsuri care te cam forțau să te vaccinezi, că nu puteai să ieși din țară, nu puteai să faci anumite lucruri, dacă nu te vaccinai.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)