După trei luni de vacanță, în această dimineață a sunat primul clopoțel pentru elevii din toată țara care au revenit în bănci, la începutul unui an școlar cu multe modificări și multe noutăți.
Emoțiile au fost mari atât în rândul elevilor, care și-au revăzut colegii și profesorii, dar și în rândul părinților, care trebuie să facă acomodarea celor mici să fie cât mai blândă.
De la trezitul de dimineața și până la orele târzii la care se vor face teme, cei mici vor avea nevoie de ajutorul adulților din preajmă, așa că o serie de ponturi pentru părinți nu este niciodată inutilă.
Graba încă de la primele ore ale dimineții, pregătirea micului dejun și frica de a nu întârzia la prima oră, traficul aglomerat sau diverse alte activități ale copiilor sunt doar câteva dintre grijile care vor cădea pe umerii părinților la începutul anului școlar.
Aceștia trebuie însă să își păstreze răbdarea și să fie cât mai blânzi cu copiii lor, astfel încât tranziția de la vacanța de vară la școală să fie efectuată cât mai lin.
„În primul rând, cred că programul ar trebui menţinut pe toată perioada vacanţei. Le este greu celor mici să se trezească dintr-o dată mai devreme. De aceea, este important ca programul să fie menţinut. Totodată, este bine să implementăm acelaşi program de trezit şi culcat pe timpul verii. Este important să-i vorbim copilului despre începutul şcolii. Pe de altă parte, e nevoie şi de foarte multă blândeţe din partea părinţilor.
La fel de important este să începem să facem activități stimulative cu copilul şi să facem şi teme. Pentru cei care acum încep pentru prima dată şcoala, este bine să le vorbim despre ce implică acest început. Despre noi prieteni, colegi.
Este important ca cel mic să fie informat şi să nu se trezească în faţa faptului implinit. Până şi pentru noi, adulţii, este greu să fim puşi în faţa faptului împlinit. Ne produce un disconfort foarte mare”, a declarat psihoterapeutul Cecilia Andronic, la Antena 3.
„Presiunea notelor pe care părinţii o aplică asupra copiilor dăunează foarte mult. Orice presiune de a lua note mari, dăunează foarte mult copiilor chiar şi pe viitor. Este important să-i activăm copilului curiozitatea de a cunoaşte lucruri.
Ca părinţi, nu trebuie să ne axăm pe „trebuie să iei 10”. Atunci când copilul trebuie să ia 10, pentru că aşa spun părinţii, când va lua o notă de 8 sau 9, presiunea va fi foarte mare pe umerii acestuia. În viitor, poate să ducă la tulburări de anxietate socială.
Această presiune este foarte mare pentru un copil, întrucât nu putem fi cei mai buni la toate. E bine ca cei mici să fie lăsaţi să se joace. Şi să se joace chiar şi în timpul şcolii. Ca părinţi, trebuie să le facem un program în acest sens”, a adăugat aceasta.