Victor Ponta este vizat într-o nouă anchetă a DNA. Procurorii vor să stabilească modul în care compania kazahă KazMunayGas a scăpat de plata a 600 de milioane de dolari, datoria istorică a Rompetrol, după ce Ponta a semnat o Hotărâre de Guvern.
Potrivit unor surse citate de Euractiv, anchetatorii chiar au și ridicat mai multe documente privind memorandumul de înţelegere cu KazMunayGas.
În 2015, procurorii au început urmărirea penală in rem pentru trafic de influență și luare de mită.
Ponta este vizat în acest dosar deoarece, în ianuarie 2014, a semnat o Hotărâre de Guvern prin care a fost adoptat memorandumul de înţelegere cu kazahii care au cumpărat Rompetrol, după ce Curtea Constituţională s-a opus validării prin lege a acestui memorandum, de fapt un contract comercial de stat.
Potrivit surselor citate de Euractiv, multe dintre pretențiile kazahilor se regăsesc întocmai în memorandum, fapt de la care a și plecat ancheta DNA.
Procurorilor le-au dat de gândit și vizitele dese pe care fostul premier le-a făcut în Turcia după semnarea memorandumului, dar și faptul că acesta folosea, în timpul vizitelor, o cartelă telefonică turcească pentru convorbiri private.
Practic, anchetatorii vor să stabilească dacă termenii acestui memorandum au fost negociați în străinătate.
Potrivit surselor judiciare citate de Euractiv, într-una din vizitele pe care Ponta le-a făcut în Turcia, în perioada în care s-a operat la genunchi, acesta a fost invitat de președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, la una din vilele sale.
Pentru a verifica mișcările unor sume de bani ale unor terți care ar fi jucat rolul de intermediari între KazMunayGaz și oficiali ai statului român, procurorii DNA a solicitat sprijinul mai multor state și au făcut mai multe cereri pentru comisii rogatorii.