Poluarea și lipsa spațiilor verzi scad speranța de viață în București. Fiecare respirație poate să favorizeze apariția unor boli extrem de severe

Poluarea și lipsa spațiilor verzi scad speranța de viață în București. Fiecare respirație poate să favorizeze  apariția unor boli extrem de severe
Image by Ralf Vetterle from Pixabay

România înregistrează anual peste 21.000 de decese asociate poluării, iar în majoritatea orașelor din țară, inclusiv la București, poluarea este la cote de până la patru ori mai mari față de limitele considerate sigure de Organizația Mondială a Sănătății, potrivit Libertatea.

Datele OMS arată că în fiecare zi mor peste 11.500 de oameni din cauza expunerii la o calitate foarte proastă a aerului. În România ar putea fi prevenite 21.000 de decese în fiecare an.

Conform unui studiu din The Guardian, particulele toxice din aer afectează fiecare organ și celulă din corpul uman, sporind riscul avortului, al bolilor de inimică și al celor respiratorii, ba chiar provoacă diverse forme de cancer și contribui la afecțiuni ale pielii.

București, unul dintre cele mai poluate orașe europene

Institutul Național de Sănătate Publică a confirmat la rândul său legătura dintre poluare și numărul tot mai mare de boli cu care se confruntă locuitorii Capitalei, fie că este vorba despre infecții respiratorii, infarct sau accidente vasculare, transmite Hotnews.ro.

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe europene.

„Fiecare respirație, atunci când este realizată cu aer poluat, poate să favorizeze apariția unor boli extrem de severe”, a declarat dr. Beatrice Mahler, medic pneumolog și manager al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, pentru Libertatea.

Cercetătorul Cristian Iojă, profesor la Facultatea de Geografie din București, a explicat pentru Libertatea că „fiecare metru pătrat betonat în cadrul unui oraș înseamnă niște costuri ascunse pe care bucureșteanul le decontează pentru gestionarea acelui flux de apă care se duce în rețeaua de canalizare, în loc să se infiltreze”, întrucât apa nu se duce în pământ, ci în stația de epurare, apoi trece printr-un proces care costă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112
17:56 - Tragedie la Gura Humorului. Un bărbat a murit, iar un altul se află în stare grav. Cum s-a petrecut accidentul