Poluarea provoacă ANUAL 8,8 milioane de decese premature (studiu)

Publicat: 03 03. 2020, 12:25

Poluarea ucide anual 8,8 milioane de persoane, arată un studiu, citat marţi de Press Association, potrivit Agerpres.

Același raport arată că poluarea aerului reduce speranţa de viaţă, în medie, cu 2,9 ani la nivel mondial.

Prin comparaţie, consumul de tutun reduce speranţa de viaţă, în medie, cu 2,2 ani, HIV/SIDA cu 0,7 ani, bolile precum malaria, care sunt transmise de paraziţi sau insecte precum ţânţari, căpuşe şi purici cu 0,6 ani şi toate formele de violenţă – inclusiv decesul în conflicte armate – cu 0,3 ani, potrivit studiului publicat în jurnalul ştiinţific Cardiovascular Research.

Amintim că, luni, în București s-au înregistrat valori fără precedent din cauza poluării. Datele arătau depășiri cu 900% – 1.000% ale nivelului maxim admis de PM 2,5 (un praf foarte fin amestecat cu diverse substanțe). Pentru PM10 (particule mari de praf), s-au înregistrat depășiri de aproape 800%.

Marți, autoritățile au declanșat o anchetă de proporţii. Poliţiştii fac nouă percheziţii la mai multe firme şi persoane fizice care ar fi colectat, transportat, deversat și îngropat deșeuri în locuri neautorizate, provocând prejudicii semnificative mediului.(Detalii aici)

Particulele în suspensie PM10 si PM2,5 reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Ele provin din erupții vulcanice, eroziunea rocilor furtuni de nisip și dispersia polenului, precum și din activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice. Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora cât și datorită arderilor incomplete.

Potrivit calitateaaer.ro, dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.

Ele afectează în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.

Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.

Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.