Poluarea la care sunt expuși copiii este direct legată de sănătatea plămânilor când devin adulți

Poluarea la care sunt expuși copiii este direct legată de sănătatea plămânilor când devin adulți
Sursa foto simbol: Inquam Photos / Octav Ganea

Poluarea aerului inspirat în timpul copilăriei este unul dintre factorii care influențează sănătatea plămânilor adulților, potrivit unui nou studiu. Originile studiului datează din 1992, când cercetătorii au început să investigheze efectele poluării aerului asupra unor grupuri de copii din California. Unii dintre acești copii au acum 40 de ani.

Aproape 2.000 de copii mor în fiecare zi din cauza poluării aerului

Dr Erika Garcia și colegii de la Universitatea din California de Sud au decis să vadă cum se descurcă. Peste 1.300 de persoane au răspuns și au completat chestionare detaliate privind veniturile, stilul de viață (inclusiv fumatul), locuințe și sănătate. Acest lucru a fost comparat cu sănătatea copilăriei lor și cu poluarea aerului local când creșteau.

Prima constatare a fost că persoanele cu expuneri mai mari în copilărie la poluarea cu particule și dioxidul de azot au avut drept consecință o probabilitate mai mare de simptome bronșice la adulți.

Această relație a fost cea mai puternică pentru cei care au dezvoltat astm și probleme pulmonare în copilărie, ceea ce înseamnă că acești oameni au avut o vulnerabilitate care a continuat până la vârsta adultă.

A doua descoperire a fost neașteptată: a existat o relație între poluarea aerului din copilărie și simptomele bronșice la adulți pentru persoanele care nu au avut probleme pulmonare în copilărie.

Acest lucru sugerează că daunele cauzate de poluarea aerului în copilărie se pot manifesta ulterior în viața adultă.

Garcia a spus: „A fost surprinzător. Ne-am gândit că efectele poluante ale aerului asupra astmului sau simptomelor bronșice în copilărie ar fi o cale majoră prin care expunerea la poluarea aerului din copilărie afectează sănătatea respiratorie a adulților.

A fost important ca studiul să facă distincția între efectele de durată ale expunerii în timpul copilăriei și impactul aerului respirat la adulți. Prin urmare, cercetătorii au analizat expunerea recentă a fiecărei persoane la poluarea aerului și au luat în considerare acest lucru în analiză.

Poluarea aerului s-a schimbat mult din anii 1950 și chiar din anii 1990, iar studiile din Stockholm și Londra continuă să arate că poluarea aerului din secolul 21 reduce ritmul de creștere a plămânilor copiilor. Asta înseamnă plămâni mai mici pentru adulți și o posibilă problemă de sănătate pe tot parcursul vieții.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`