Poluarea aerului crește riscul de îmbolnăvire cu diabet de tip 2, arată un studiu

Poluarea aerului crește riscul de îmbolnăvire cu diabet de tip 2, arată un studiu

Un studiu de șapte ani pe 12.000 de locuitori din Delhi și Chennai a făcut o legătură între poluarea cu particulele PM2,5 și creșterea nivelului de zahăr din sânge.

Inhalarea aerului cu cantități mari de particule PM2,5 a dus la niveluri ridicate de zahăr din sânge

Inhalarea aerului poluat crește riscul de diabet de tip 2, a descoperit primul studiu de acest gen din India. Cercetările efectuate în Delhi și în orașul din sudul Chennai au descoperit că inhalarea aerului cu cantități mari de particule PM2,5 a dus la niveluri ridicate de zahăr din sânge și la creșterea incidenței diabetului de tip 2.

Atunci când sunt inhalate, particulele de PM2,5 – care sunt de 30 de ori mai subțiri decât o șuviță de păr – pot intra în sânge și pot provoca mai multe boli respiratorii și cardiovasculare.

Studiul face parte din cercetarea în curs de desfășurare a bolilor cronice din India, care a început în 2010. Este primul care se concentrează pe legătura dintre expunerea la PM2,5 ambientale și diabetul de tip 2 în India, una dintre cele mai grav afectate țări din lume din cauza aerului poluat.

Nivelurile medii anuale de PM2,5 în Delhi a fost de 82-100μg/m3, iar în Chennai a fost de 30-40μg/m3, conform studiului, de multe ori limitele OMS de 5μg/m3. Standardele naționale de calitate a aerului din India sunt de 40μg/m3.

Studiul Lancet a constatat că prevalența diabetului în India este mai mare decât estimările anterioare și a arătat un număr mai mare de diabetici în India urbană decât rurală.

PM2.5 conține sulfați, nitrați, metale grele și carbon negru care pot deteriora căptușeala vaselor de sânge și pot crește tensiunea arterială prin rigidizarea arterelor.

Particulele se pot depune în celulele adipoase și pot provoca inflamații și pot ataca direct mușchiul inimii, a spus dr. Dorairaj Prabhakaran, cardiolog și director executiv al Centrului pentru Controlul Bolilor Cronice și unul dintre autorii lucrării.
Acționând ca un perturbator endocrin, PM2.5 împiedică producția de insulină în organism, precum și efectul acesteia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie