Poluare masivă pe Dunăre, în Călărași: „Cu siguranţă efectele pot fi devastatoare tocmai de aceea se intervine de urgenţă”

Poluare masivă pe Dunăre, în Călărași: Cu siguranţă efectele pot fi devastatoare tocmai de aceea se intervine de urgenţă

O poluare masivă a fost înregistrată sâmbătă pe cursul Dunării, în apropiere de Călărași, în urma unor scurgeri de combustibil dintr-o barjă. Urmele lăate se întind pe o distanță de 15 kilometri.

Scurgerea de carburanți de la o barjă, posibila cauză

Mai multe pete pot fi observate în zonele din apropierea malurilor. Reprezentanţi de la Apele Române au prelevat probe pentru a le trimite la laborator în vederea indentificării substanţei care s-a scurs în apă.

Andrei Corlan, consilier al comisarului şef al Gărzii Naţionale de Mediu, a declarat pentru Digi 24, că scurgerea s-ar fi produs de la o barjă. Acesta a atras atenția că efectele pot fi devastatoare.

„Nu vorbim de o defecţiune, vorbim de o operaţiune care, din ce înţeleg, s-a întâmplat în mod eliberat pe timp de ceaţă. (…) Cu siguranţă efectele pot fi devastatoare tocmai de aceea se intervine de urgenţă pentru a neutraliza acea peliculă. (…) Pe lângă sancţiunea contravenţională care este de până la 80.000 de lei, vorbim de infracţiune, poluare cu bună ştiinţă, şi vom întocmi sesizări penale, în măsura în care stabileşte că a fost deliberată această activitate”, a declarat consilierul comisarului şef al Gărzii Naţionale de Mediu.

Poluare cu păcură în portul Midia

Un incident mult mai grav a avut loc joi,  în timpul descărcării navei Angi, încărcată cu păcură, când o scurgere masivă s-a produs în portul Midia Năvodari. Unul din furtunurile de descărcare ale terminalului s-a spart.

A rezultat o poluare cu păcură de cca. 1 tonă, din care 80% pe mal și 20% s-a scurs între navă și cheu.

Personalul terminalului ajutat de echipajul remorcherului de serviciu a început să limiteze răspândirea poluării în apă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`