Poluanții de la sobele cu gaz ucid 40.000 de europeni în fiecare an, arată un raport

Publicat: 28 10. 2024, 12:02
Actualizat: 04 11. 2024, 13:32
Sursa Foto: Pixabay

Sobele și aragazele cu gaz ucid 40.000 de europeni în fiecare an, pompând poluanți în plămâni, a constatat un raport, un număr de morți de două ori mai mare decât cel din accidentele de mașină, potrivit The Guardian.

Oamenii nu sunt conștienți de pericolele la care se expun

Aragazele emit gaze dăunătoare legate de bolile cardiace și pulmonare, dar experții avertizează că publicul este puțin conștient de pericolele lor. În medie, folosirea unui aragaz cu gaz reduce viața unei persoane cu aproape doi ani, potrivit unui studiu asupra gospodăriilor din UE și Marea Britanie.

„Amploarea problemei este mult mai gravă decât am crezut”, a spus autoarea principală Juana María Delgado-Saborit, care conduce laboratorul de cercetare a sănătății mediului de la Universitatea Jaume I din Spania.

Cercetătorii au atribuit 36.031 de decese timpurii în fiecare an aragazelor pe gaz în UE și alte 3.928 în Marea Britanie. Ei spun că estimările lor sunt aproximative, deoarece iau în considerare doar efectele asupra sănătății ale dioxidului de azot (NO2), și nu ale altor gaze, cum ar fi monoxidul de carbon și benzenul.

„În 1978, am aflat pentru prima dată că poluarea cu NO2 este de multe ori mai mare în bucătăriile care folosesc gaz decât la cele care folosesc ​​aragazele electrice”, a spus Delgado-Saborit. „Dar abia acum suntem capabili să estimăm numărul de vieți scurtate.”

Una din trei gospodării din UE gătește cu gaz

Una din trei gospodării din UE gătește cu gaz, ajungând la 54% dintre gospodăriile din Marea Britanie și la peste 60% în Italia, Țările de Jos, România și Ungaria. Aragazele ard gaze fosile și ejectează substanțe nocive care inflamează căile respiratorii.

Raportul, care a fost susținut de Fundația Europeană pentru Climă, se bazează pe cercetările de anul trecut care au măsurat calitatea aerului în case pentru a afla cât de mult gătitul cu gaz a crescut poluarea aerului din interior.

Acest lucru a permis oamenilor de știință de la Universitatea Jaume I și de la Universitatea din Valencia să elaboreze raporturi între poluarea aerului din interior și cel exterior atunci când gătesc cu gaz și să cartografieze expunerea la NO2 în interior.

Apoi au aplicat rate de risc de îmbolnăvire, provenite din studiile privind poluarea cu NO2 în aer liber, pentru a calcula numărul de vieți pierdute.

UE și-a înăsprit regulile privind calitatea aerului exterior luna aceasta, dar nu a stabilit standarde pentru calitatea aerului din interior. Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA) a îndemnat factorii de decizie să elimine treptat mașinile de gătit cu gaz prin stabilirea limitelor de emisii, oferind bani pentru a ajuta la trecerea la aragaze mai curate și forțând producătorii să eticheteze aragazele cu riscurile lor de poluare.

Oamenii se pot proteja parțial de fum atunci când gătesc deschizând ferestrele când gătesc și pornind hotele.