Polițiștii, îndemnați de judecători să acționeze: „Sunteţi autorizaţi să folosiţi armament letal“

Polițiștii, îndemnați de judecători să acționeze: „Sunteţi autorizaţi să folosiţi armament letal“
Foto simbol: Pixabay

Doi polițiști prahoveni au fost certați de judecători după ce nu au acționat conform legii în cazul unui bărbat recidivist, care i-a amenințat și umilit fără a fi contracarat.

Echipajul de poliție s-a deplasat la adresa unui recidivist în toamna anului 2020, pentru a-l duce la audieri, într-un dosar în care era implicat în calitate de suspect. Oamenii legii nu au avut nicio reacție vizavi de comportamentul agresiv al bărbatului, care s-a descătușat verbal, fiind vizibil deranjat. Cei doi polițiști nu au avut „ac de cojocul său”, depășiți total de situație, permițându-i acestuia să aducă o serie de amenințări și jigniri.

Polițiștii sunt îndemnați să acționeze chiar și cu arme letale

Judecătorii nu mai acceptă indulgența polițiștilor sau lipsa de reacție a acestora în cazuri în care se impune să intervină cu toate resursele pe care le au în dotare.

Un complet de judecată din județul Prahova a anulat un capăt de acuzare dintr-un dosar de ultraj în care doi agenţi de poliţie reclamau că au fost înjuraţi, ameninţaţi şi agresaţi de un infractor recidivist, notează Adevărul.

Judecătorul din Câmpina i-a acuzat pe cei doi polițiști că au tolerat comportamentul bărbatului și că au întreținut chiar un dialog cu acesta, în loc să intervină, cu mijloace legale.

Judecătorul este de părere că organele abilitate tocmai pentru a asigura ordinea și liniștea publică trebuiau să acționeze așa cum este scris în fișa postului, inclusiv cu armament letal și alte mijloace de intervenție.

„După aceste momente nu se mai justifică lipsă de fermitate în intervenţia şi executarea mandatului, rezultată din filmare examinată de instanţa cu ocazia deliberării. Fără a analiza modul de executare a actului de procedură, instanţa consideră că s-a generat şi întreţinut o stare de interacţiune între persoanele vătămate şi inculpat, în care cel din urmă a înţeles să se manifeste în modalităţile descrise în precedent. Interacţiunea a fost tolerată şi menţinută de organele de poliţie care nu au intervenit ferm, ci au lăsat inculpatul să se desfăşoare liber şi neîngrădit, dialogul/schimbul de replici între persoane animând interacţiunea părţilor”, se arată în motivare, notează aceeași sursă citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`