Polițiștii cer un supliment de risc de 2.500 de lei. În caz contrar, își vor reduce activitatea / Liderul Europol: „Vom interveni doar la apelurile de urgenţă”
În plină pandemie de COVID-19, polițiștii amenință că nu vor mai lucra la capacitate maximă, dacă Guvernul nu le va acroda aceeași sumă pe care medicii, asistenții sociali și profesorii o primesc drept „supliment de risc”.
Polițiștii cer un supliment de risc de 2.500 de lei
Cosmin Andreica, liderul Europol, menționează că polițiștii nu au fost incluși, alături de celelalte categorii profesionale, la acordarea bonificației de 2.500 de lei, aceștia fiind printre cei mai expuși în lupta cu noul coronavirus.
De asemenea, Andreica a amintit că 4.000 de polițiști s-au infectat deja cu COVID-19.
„Situaţia este destul de gravă. De la începutul pandemiei poliţiştii au fost în stradă, au aplicat măsurile Guvernului iar când au fost distribuite stimulentele de risc, care nici nu reprezintă un efort bugetar, pentru că sunt decontate din fonduri europene, poliţiştii nu au fost luaţi în considerare. Stimulentul s-a acordat în Sănătate, în Asistenţă Socială, în Educaţie.
Profesorii vor beneficia de acest stimulent de risc. Cireaşa de pe tort a constituit-o depunerea recentă, în Parlament, a proiectului de lege potrivit căruia şi poliţiştii locali vor beneficia de un stimulent de 2.000 lei.
În tot acest timp, avem peste 4.000 de poliţişti infectaţi, un procentaj mai mare decât în Sănătate, raportat la numărul de angajaţi. Deci e o necesitate acordarea acestei compensaţii pentru că, cu aceşti bani, poliţiştii vor putea să îşi acopere parţial cheltuielile cu testările.
Colegii sunt nevoiţi să-şi achite din banii proprii aceste testări,pentru a reveni la lucru. Dacă până la finele lunii noiembrie nu vom avea o decizie, în sensul de acorda acest stimulent, vom replica protestul magistraţilor, care au suspendat activitatea, ne vom prezenta la serviciu şi vom interveni doar la apelurile de urgență”, a menționat Andreica, acuzând că nu a primit nicio reacţie din partea Ministerului referitoare la includerea poliţiştilor în categoriile de risc.
„Scopul nostru nu este să ajungem la proteste, dar nivelul de nemulţumire în rândul poliţiştilor este foarte mare”, a mai transmis liderul Europol.
Focare de COVID-19 în secțiile de poliție din București
Sindicatul Europol a menționat zilele trecute că sute de polițiști din București au fost depistați cu COVID-19 de la debutul pandemiei.
„Polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului Bucureștisunt pe zi ce trece tot mai expuși la infectarea cu noul coronavirus, numărul cazurilor de infectare din această lună ajungând la 150 de polițiști care au acționat în prima linie.
Situația este destul de critică la nivelul secțiilor de poliție, acolo unde s-au creat focare de infecție, iar tocmai cei de care Ministerul Afacerilor Interne are nevoie mai mult ca oricând în aceste momente ale pandemiei, intră în carantină sau se infectează ca urmare a răspândirii a virusului”, se arată într-un comunicat.