Polițist prins de procurorii DIICOT între clienții unui dealer de etnobotanice pe care îl urmăreau. Motivul pentru care judecătorii l-au achitat

Publicat: 29 09. 2023, 15:08
Sursa foto: Shutterstock

Se pare că procurorii DIICOT au găsit un polițist în vârstă de 29 de ani, din orașul Jibou, printre clienții unui dealer de etnobotanice pe care îl urmăreau.

Aceștia au cerut instanței îl condamne pe bărbat pentru omisiunea sesizării organelor judiciare. Curtea de Apel Cluj l-a achitat definitiv pe 20 septembrie. Mai mult decât atât, a scăpat de orice răspundere penală și continuă lucreze în poliție, notează libertatea.ro.

Cum a reușit să fie prins poliţistul care priza „zăpadă”

Vasile Mureşan, un afacerist din Jibou, furniza în vara anului 2021 droguri pentru toţi cunoscuţii din oraş și din împrejurimi. Aparent acesta cumpăra „zăpada”, cristale de droguri sintetice (3-MMC şi 3-CMC), cu 50 de lei gramul şi o vindea cu 100 de lei. De asemenea, pentru a atrage noi clienți, el oferea drogurile gratuit la petreceri.

„Puse pe farfurie, erau consumate la comun, prin prizare pe nas”, susține un martor, audiat de DIICOT.

Cei de la combaterea criminalităţii organizate au avut nevoie de aproape un an pentru a-l prinde pe Vasile Mureșan. Aceștia au infiltrat un investigator sub acoperire, precum și un colaborator autorizat care mergea şi cumpăra „zăpadă” de la dealer.

„Acest reprezentant al autorității era cunoscut în rândul consumatorilor din jurul inculpatului Mureşan Vasile, fiind subiectul unor glume şi şicane postate pe canalele de socializare de către ceilalţi consumatori”, se arată în motivarea Curții de Apel Cluj.

Mihai B.* , în vârstă de 27 de ani, lucra la Poliția orașului Jibou de cinci ani, fiind angajat din sursă externă. În plus, acesta era poliţist de proximitate, cu aviz de poliție judiciară.

Vasile Mureşan le-a spus anchetatorilor că în luna septembrie 2021 s-a dus acasă la un prieten şi l-a găsit pe acest poliţist în bucătărie.

„Ştiam cine e şi m-am speriat”, a mărturisit dealerul. „N-am mai vrut să intru, dar cel care mă chemase acolo a venit la mine şi mi-a zis: «Stai liniştit, poliţistul e prietenul meu. E şi el consumator, poţi să ai încredere în el!»”, a mai spus acesta. Mai apoi, Mihai B. l-a rugat să-i dea droguri de 50 de lei, „spunând că doar atâția bani are. I-am dat câteva linii pe gratis, fără a-i lua banii”, a adăugat Mureşan.

Anchetatorii au găsit și o înregistrare video în telefonul dealerului, realizată de el pe data de 31 octombrie 2021. În imaginile surprinse apare Mureşan, poliţistul şi prietenul acestuia care „consumau băuturi alcoolice și se drogau”, se precizează în rechizitoriu.

„Pe masă se observă o «liniuță» de praf alb și un card lângă ea, «liniuță» din care martorul (prietenul poliţistului – n.r.), inspiră cu o bancnotă înfășurată chiar în fața inculpatului Mihai B. După ce martorul a inspirat «liniuța», inculpatul Mihai B., îmbrăcat într-o bluză de trening de culoare galbenă, ia cardul respectiv și, cu ajutorul acestuia, trage liniuța de praf alb înspre el, având în mână o bancnotă de un leu înfășurată în scopul inspirării, fără a se observa pe filmare dacă a inspirat sau nu”, notează procurorii.

Totodată, în rechizitoriu se mai precizează că din declarația lui Vasile Mureşan, dar şi a poliţistului audiat la DIICOT rezultă că „în împrejurarea în care s-a făcut filmarea, a consumat substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive și inculpatul Mihai B.”.

Vasile Mureşan a fost arestat în aprilie 2022

Vasile Mureşan a fost arestat în aprilie 2022, după ce a fost prins în timp ce consuma droguri, într-un Audi parcat la marginea şoselei. În mașina acestuia a fost poliţiştii au găsit canabis, drogul 3-CMC, dar şi „o bancnotă de 1 leu, rulată sub forma unui tub, pe care se observă urme de materie ce conține 3- MMC”.

La audieri, bărbatul a dat declaraţii şi despre cei de la care se aproviziona, ca urmare au fost reţinuţi alţi doi dealeri: Adrian Negruţ şi Alexandru Pop. Toţi trei au fost acuzaţi de DIICOT de comiterea infracţiunii de efectuare, fără drept, de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a produce efecte psihoactive, iar pe 8 iulie 2022 au fost trimişi în judecată.

Se pare că poliţistul Mihai B. a fost inculpat, în acelaşi dosar, pentru omisiunea sesizării organelor judiciare în formă continuată (12 fapte). DIICOT l-a acuzat că „nu a întocmit procesul-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, nu a ridicat substanţele psihoactive vândute sau oferite de inculpatul Mureşan Vasile şi nu a sesizat organele judiciare”.

Şi-a recunoscut vinovăţia, dar a fost achitat

În noiembrie 2022, la primul termen al procesului de la Tribunalul Sălaj, judecătorul a decis că poliţistul trebuie să fie judecat separat şi a dispus disjungerea dosarului său. La proces, Mihai B. şi-a recunoscut vinovăţia, însă Tribunalul Sălaj l-a achitat, pentru că „fapta nu este prevăzută de legea penală”.

În motivarea deciziei, instanţa explică că fapta comisă de delearul care-l aproviziona cu droguri pe poliţist „nu este una din infracţiunile în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile inculpatul B. Mihai”. DIICOT a atacat decizia.

Procurorii au reclamat că, prin atitudinea sa, poliţistul „a reprezentat o vulnerabilitate pentru autorităţile în care funcţionează şi un real risc în privinţa activităţilor investigative desfăşurate în cauză de către organele de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, putând compromite ancheta desfăşurată în cauză”.

Mihai B este în continuare polițist

Mihai B. lucrează în continuare la IPJ Sălaj. Acesta a fost cercetat disciplinar, dar nu a fost dat afară din poliție, după ce DIICOT a constatat era consumator de etnobotanice

Pe perioada anchetei şi a procesului, poliţistul a fost pus la dispoziţie, adică a fost retras de pe teren, la munca de birou. După ce Poliţia va primi decizia Curţii de Apel, Mihai B. „ar trebui să fie repus imediat în funcţie”, au mai transmis surse din cadrul IPJ Sălaj.