Polițistul britanic Bernie Gravett, care a lucrat împreună cu polițiștii români la cazul Țăndărei, s-a declarat extrem de dezamăgit de faptul că instanța din România a decis, definitiv, achitarea tuturor celor 25 de inculpați din dosarul în care erau acuzați că au traficat sute de minori.
Bernie Gravett a declarat pentru jurnaliștii de la G4media.ro că în dosar existau probe solide și se întreabă cum a fost posibil ca judecătorii români să ia decizia achitării, în timp ce în Marea Britanie au fost condamnați 120 de membri ai bandei.
Iar totul are loc în contextul în care mai multe instanțe din țară, printre care și Curtea de Apel București, și-au suspendat, luni, activitatea, nemulțumite de intenția de eliminare a pensiilor speciale ale magistraților.
”Sunt extrem de trist pentru victimele, familiile lor și pentru polițiștii care au lucrat timp de 5 ani la acest caz în România. Toate eforturile lor nu au condus la nimic. Nu pot spune dacă este vina sistemului, a instanței sau a procurorilor. Tot ce pot spune este că, în opinia mea, erau probe. Le-am furnizat procurorilor români dovezi privind exploatarea și munca forțată la care au fost supuși 181 de copii din Țăndărei, aici în Marea Britanie. În plus, le-am dat dovezi privind spălarea de bani întrucât încasările obținute în Marea Britanie erau trimise în România. În urma perchezițiilor din Țăndărei, în aprilie 2010, au fost găsiți bani, aur, bunuri furate, mașini scumpe, o bogăție inexplicabilă și mai multe arme de foc. Perchezițiile au fost filmate, cum poate Curtea să spună că nu există dovezi? (…)
Mă întreb cum se face că britanicii au anchetat și condamnat 120 de membri ai acestei bande în timp ce românii nu au condamnat pe nimeni. Europol a calificat gruparea Țăndărei drept cel mai mare grup de trafic de persoane din Europa. Copiii au fost duși în fiecare țară din UE și exploatați pe străzile din nordul Norvegiei și până la coasta Mediteranei. Cei 25 de suspecți se ocupau cu traficul de copii în toată Europa. În ochii mei erau vârful grupării și existau probe ca să fie condamnați. Dacă i-am fi adus în Marea Britanie și i-am anchetat aici, ar fi mers la închisoare de multă vreme”, a declarat polițistul pentru sursa citată.
Bernie Gravett a mai susținur că, în acest caz, sistemul de justiție penală din România a dat greș atât față de copiii care au căzut în mâinile traficanților, cât și față de posibilele viitoare victime.
”La auzul acestei vești triste, mă tem pentru poporul român. Sistemul de justiție penală din România a dat greș atât față de copiii care au fost tratați și exploatați, cât și față de viitoarele victime. Gruparea din Țăndărei devine și mai puternică cu această decizie atroce a Curții. Este o zi tristă pentru justiția din România”, a mai spus polițistul britanic, precizând că ”Ministerul Justiției din România ar trebui chestionat” în acest caz.
Bernie Gravett a ajuns să fie impliact în acest dosar în anul 2004, atunci când mai mulți copii din România au fost prinși cerșind pe străzile din centrul Londrei sau furând din magazine și buzunare. În urma unor investigații, poliția londoneză a descoperit că nu era vorba despre niște cazuri izolate, ci că micuții erau aduși în Marea Britanie, ilegal, de o rețea de traficanți.
Trei ani mai târziu inspectorii Bernie Gravett şi Colin Carswell au ajuns în România, unde au colaborat cu polițiștii din țara noastră și cu procurorii DIICOT.
Toţi cei 25 de inculpaţi, acuzaţi că au traficat sute de minori au fost achitaţi definitiv de către Curtea de Apel Târgu Mureş. Început în 2008, în acest dosar, sute de poliţişti români şi britanici au lucrat împreună, însă în timp ce în Marea Britanie au fost condamnaţi 120 de oameni, în România nu a fost condamnat niciunul.
După mai bine de nouă ani de procese întârziate, cei 25 de oameni acuzați că au traficat aproape 200 de copii din Țăndărei în Marea Britanie sunt liberi. Iar motivul invocat de magistraţii de la Curtea de Apel Mureş, care au dat decizia, este incredibil: fapta nu există.
Şi pentru ca tacâmul să fie complet, avocaţii inculpaţilor au anunţat că aceştia vor cere daune la CEDO pentru lunile în care au stat în arest preventiv și pentru cheltuielile de judecată.
Decizia vine după ce în luna februarie, toţi inculpații ori au fost achitaţi în primă instanță, ori judecătorii au constatat că faptele s-au prescris după ce procesul a fost tergiversat vreme de nouă ani. Șase ani a stat numai la Tribunalul Harghita, unde au fost 53 de termene.
Cazul Ţăndărei a fost prezentat de autorităţile din România în 2010. Aflam atunci că 181 de copii romi au fost trimişi în Marea Britanie, unde erau folosiţi la cerşetorie şi furturi.
Imaginile cu mascaţii care spărgeau uşile palatelor din Ţăndărei în căutare de traficanţi de copii au făcut încojurul lumii. A fost primul caz de trafic de minori investigat de poliţiştii români şi englezi.
Însă în timp ce la noi toţi cei acuzaţi au scăpat, în Marea Britanie, 120 de traficanţi au fost prinşi şi aruncaţi în închisoare.
După ce cazul a ajuns în Parlamentul European, în 2011, Uniunea Europeană a adoptat o directivă care a redefinit exploatarea copiilor la cerşit şi furat ca fiind o formă de muncă forţată, de sclavie. Directiva a fost adoptată de toate statele membre, prin urmare şi de România.