POLITICA STRUȚULUI. „Biserica nu se descurajează în misiunea ei, indiferent de sondaje.” PRIMA REACȚIE a Patriarhului DANIEL față de scăderea dramatică a ÎNCREDERII ÎN BISERICĂ

POLITICA STRUȚULUI. „Biserica nu se descurajează în misiunea ei, indiferent de sondaje.” PRIMA REACȚIE a Patriarhului DANIEL față de scăderea dramatică a ÎNCREDERII ÎN BISERICĂ

Liderul BOR a accentuat importanţa misiunii Bisericii în interviul oferit recent televiziunii publice (TVR), afirmând că‘Biserica nu trebuie să se descurajeze în misiunea ei sfântă, indiferent de sondaje’, relatează basilica.

Întrebarea jurnalistului Andrei Victor Dochia s-s referit la încrederea populaţiei în Biserică pe baza ultimelor sondaje de opinie efectuate care indică o scădere accentuată. Potrivit Preafericirii Sale, sondajele ‘nu sunt determinante şi nici normative’ şi aceasta ‘se explică prin responsabilitatea pe care o are Biserica în societate’.

„Biserica nu se descurajează în misiunea ei, indiferent de sondaje.” PRIMA REACȚIE a Patriarhului DANIEL față de scăderea dramatică a ÎNCREDERII ÎN BISERICĂ

#DIRECT_ONE_pnzk6s#

Cu toate acestea, Patriarhul Daniel preferă politica struțului, ignorând problemele reale și grave pe care le traversează instituția pe care o conduce. Biserica Ortodoxă Română traversează o criză reală, de la vlădică la opincă, totul fiind minat și subminat de corupție. Neprofesionalism, incompetență, abuzuri și silnicii de tot felul, mașinații financiare, slujitori nevrednici, afaceri dubioase, delapidări, scandaluri sexuale, lipsa transparenței financiare etc. Monahismul traversează și el o criză fără precedent, învățământul teologic este la pământ, atingând niveluri de incompetență unice în istoria Bisericii Ortodoxe Române.

Cu toate acestea, pe mormanul de mizerii și gunoaie, liderii BOR construiesc într-o veselie mastodonți eclesiastici de tipul catedralei Mântuirii Neamului, ignorând cu bună știință problemele reale ale Bisericii, preferând să ascundă cu mare grijă scheletele în dulap și să vâre cu un zâmbet pios gunoiul sub preș.

‘Mântuitorul Iisus Hristos’, a continuat Patriarhul, ‘nu a spus că totul este succes, totul este din treaptă în treaptă. Aceasta s-a dovedit în timp de persecuţie, în timp de suferinţe de tot felul. Ceea ce este important este continuitatea misiunii Bisericii, fiindcă Dumnezeu nu judecă întotdeauna după cifre, cât de multe am realizat, ci cât de fideli am fost’. Firește, dar acum Biserica nu este persecutată de nimeni, doar de proprii slujitori care fac tot posibilul să o dărâme din interior.

Liderul BOR azvârle cu grație în ochii presei praf teologic și crede că va reuși să abată atenția opiniei publice de la realele probleme ale Bisericii dacă îl va scoate pe Dumnezeu la înaintare.

‘Uneori construim multe biserici, alteori nu s-au putut construi decât foarte puţine, deloc sau chiar s-au dărmat. Important a fost faptul că s-a menţinut credinţa. Faptul că populaţia a fost credincioasă într-un număr mai mare sau mai mic nu a depins totdeauna de Biserică, ci şi de factori externi pe care nu i-a provocat ea’, a spus Daniel. Da, într-adevăr, sunt utile și construcțiile, dar nu cu bani publici, nu cu bani spoliați de la preoți și mai ales de la angajații Patriarhiei care sunt plătiți extrem de prost tocmai fiindcă banii se scurg cu toții în hăul fără fund al Catedralei Mântuirii neamului.

‘Sondajele sunt pe de o parte un criteriu, nu suntem indiferenţi, dar nici nu ne descurajăm. Pe de altă parte, avem bisericile pline de credincioşi. Când şi bisericile ar fi goale de credincioşi atunci sondajele se pot confirma mai mult. Atâta vreme cât bisericile sunt pline de credincioşi arată că încă mai avem nevoie de biserici la nivelul populaţiei noastre. În Bucureşti sunt puţine biserici în raport cu numărul credincioşilor’ observă Daniel.

Din nefericire, trebuie să îl contrazicem. Dacă ar ieși și el incognito, să meargă la o slujbă duminica în orice biserică din București, ar observa că vântul cam bate prin acestea. Când domnia sa vizitează vreo biserică, o face oficial, iar lumea se bulucește ca la urs, firește. Astfel, Daniel are impresia că bisericile colcăie de credincioși. Din păcate, Preafericirea sa este prost sau fals informat. Nu are o viziune realistă asupra situației Bisericii pe care o conduce. Este izolat în turnul lui de tămâie și smirnă de unde visează piramide și sfincși religioși, aidoma unui Keops pravoslavnic. Reforma Bisericii întârzie, întârzie. Dacă nu o face Biserica însăși, se va găsi, destul de repede, cine să o facă.

Concluziile sunt destul de triste. Festivismul și triumfalismul oficial al liderilor BOR nu va duce nicăieri. Sau va duce. Prea seamănă cu festivismul și triumfalismul elitelor comuniste din ultimii ani ai regimului socialist din România.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie