Poliția și Parchetul Capitalei investighează tranzacția prin care fiul lui Maricel Păcuraru, patronul Realitatea Plus, a cumpărat firma care deține 42,69% din Romprest cu doar 100 de dolari canadieni

Publicat: 12 04. 2023, 13:57
Actualizat: 12 04. 2023, 13:59

Familia lui Maricel Păcuraru a ajuns să controleze 42,69% din Romprest ca urmare a faptului că Paul Păcuraru, unul dintre copiii patronului de la Realitatea Plus, a cumpărat în aprilie 2020 firma Detaco Ltd Canada cu doar 100 de dolari canadieni de la fiul fostului patron Romprest, Florian Walter, care a murit în 2019, arată documentele obținute de G4Media.ro.

Poliția și Parchetul Capitalei investighează cumpărarea firmei Detaco de către familia Păcuraru

Pachetul de acțiuni valorează cel puțin un milion de euro, echivalentul aportului Detaco la capitalul social al Romprest. De altfel, cu un an mai devreme, fiul lui Walter cerea 15 milioane de euro pentru pachetul de acțiuni, mai arată documentele obținute de G4Media. În aceste condiții, Poliția și Parchetul Capitalei investighează acum tranzacția dintre cei doi, după cum reiese din informațiile publicației.

Potrivit G4Media, odată preluat pachetul, familia Păcuraru a pornit un război de uzură pentru a prelua controlul operatorului de salubritate, război dus atât în justiție, cât și în presă.

Niciunul dintre acționarii Romprest nu deține 50 + 1 din părțile sociale ale companiei. Familia Păcuraru controlează 42,69% prin Detaco, medicul Mihai Dracea controlează 43,76% prin firmele Europrest Invest și Premium Management, iar statul deține 10% prin Compania Națională Aeroporturi București.

Familia Păcuraru preluase conducerea executivă a operatorului de salubritate în iulie 2020, dar deciziile din Adunarea generală a acționarilor au fost invalidate de instanțe. Reprezentanții lui Mihai Dracea, cel care controlează acum conducerea executivă a Romprest prin directorul Bogdan Adimi, îl acuzase pe Păcuraru că ar fi luat deciziile în baza unor acte false.

Jurnaliștii G4Media.ro susțin că Realitatea Plus, postul lui Maricel Păcuraru, a declanșat o campanie de linșaj mediatic împotriva ministrului Sorin Grindeanu de la Transporturi tocmai în încercarea de a-l face să accepte vânzarea acțiunilor pe care le deține CNAB la Romprest, ceea ce l-ar transforma pe Păcuraru în acționar majoritar.

Dosarul șpăgilor din aeroport arată că fostul director al CNAB, George Dorobanțu, a formulat o plângere penală pentru șantaj pe numele lui Maricel Păcuraru. În denunț, Dorobanțu susține că Dorin Iacob, un apropiat al lui Păcuraru, i-ar fi cerut să îi vândă CNAB cele 10% din acțiunile Romprest sau să voteze în concordanță cu Detaco Ltd pentru ca Păcuraru să controleze compania de salubritate.