Poliţia Română – noi precizări despre DECLARAŢIA pe proprie răspundere. În ce condiţii poate fi REFOLOSITĂ

Poliţia Română – noi precizări despre DECLARAŢIA pe proprie răspundere. În ce condiţii poate fi REFOLOSITĂ

Poliţia Română a precizaz miercuri pe pagina sa de Facebook, că declaraţiile pe propria răspundere pot fi refolosite la date diferite dacă motivele deplasării şi traseul rămân neschimbate.

Cetăţenii au întrebat autorităţile dacă este permisă refolosirea declaraţiei prin modificare datei, în cazul deplasărilor pentru tratamente medicale frecvente sau pentru deplasări la magazinul din apropierea casei ori la farmacie, „având în vedere că din cauza restricţiilor este dificil de găsit foi pentru completarea declaraţiilor pe proprie răspundere, mai ales pentru persoanele în vârstă sau din mediul rural”.

„Da, în măsura în care este evidentă data pentru care este completată declaraţia respectivă, iar motivele deplasării şi traseul rămân neschimbate”, arată Poliţia Română într-o postare pe Facebook, ca răspuns la întrebarea dacă „în funcţie de posibilităţi, se poate tăia cu pixul sau cu pastă corectoare”.

Pe perioada Stării de Urgenţă, ieșirea din locuință se face din motive bine întemeiate, iar acestea se regăsesc în declarația pe proprie răspundere.

Ordonanţa Militară nr. 3 prevede că oamenii legii pot solicita prezentarea adeverinței pe propria răspundere chiar și atunci când o persoană se deplasează la supermarketul din apropierea casei.

Dacă persoana în cauză nu poate face dovada documentului, amenda poate ajunge până la 20.000 de lei.

Cum se completează corect adeverința pe proprie răspundere

În declarația pe propria răspundere se va completa numele și prenumele complet al persoanei respective, adresa locuinței în care persoana locuiește în fapt, indiferent dacă este identică sau nu cu cea menționată în actul de identitate.

De asemenea, se va menționa locul sau locurile deplasării, în ordinea în care aceasta intenționează să-și desfășoare traseul, dar și motivul, data din ziua respectivă și semnătura.

Întotdeauna, alături de declarația pe proprie răspundere trebuie prezentat și un act de indentitate.

Declarația trebuie completată pentru orice activitate desfășurată în afara locuinței.

Trebuie știut că în prevederea care reglementează deplasarea pentru asigurarea de alimente nu este menționată vreo excepție condiționată de proximitatea unității alimentare. Astffel că, oamenii nu sunt obligați să meragă la cel mai apropiat magazin de casă. Ideal ar fi nici să nu străbată orașul pentru a se aproviziona cu hrană.

Pentru cine nu are acasă o imprimantă pentru a-și tipări declarația pe propria răspundere, trebuie știut faptul că formularul se poate scrie și de mână.

De asemenea, ca și în cazul celei tipărite, declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.

Mai există un mod de a prezenta declarația pe proprie răspundere. Autoritățile române anunță că aceasta poate fi completată și online pe site-ul formular.sts.ro.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, declarația pe proprie răspundere poate fi prezentată autorităților abilitate și prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar, cu precizarea că declarația trebuie să conțină semnătura olografă a persoanei indiferent de suportul sau mediul pe care este stocată.

Foarte important de știut, formular.sts.ro este singura platformă electronică avizată pentru completarea declarațiilor pe proprie răspundere/adeverințe de angajator.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`