Poliția Română, noi precizări despre controversata OUG antidrog: Nu toți șoferii sunt testați / Unele medicamente sunt contraindicate pentru condus, așa că aparatele Drugtest detectează inclusiv substanțe din compoziția lor

Poliția Română, noi precizări despre controversata OUG antidrog: Nu toți șoferii sunt testați / Unele medicamente sunt contraindicate pentru condus, așa că aparatele Drugtest detectează inclusiv substanțe din compoziția lor
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Poliția Română a venit cu noi precizări despre controversata Ordonanță de Urgență antidrog. Potrivit comunicatului, nu toți şoferii vor fi testaţi, riscând astfel retragerea permisului, ci doar cei care au istoric de consum droguri/alcool, dacă au un „comportament nefiresc” sau dacă li se găsesc în mașini sticle sau substanţe suspecte.

Amintim că Ordonanța în cauză prevede că șoferii care refuză să sufle în drugtest sunt lăsați fără permise până când sunt gata rezultatele testelor biologice. Numai că asta poate dura luni întregi. Mai mult, spun criticii Ordonanței, sunt județe în care chiar și jumătate din aparatele de testare antidrog dau rezultate fals pozitive.

Ce spune Poliția Română despre Ordonanța antidrog

„Prin actul normativ amintit, respectiv OG 84, s-a extins cadrul de aplicare a acestei măsuri administrative(retragere permis) și în situațiile în care conducătorul unui autovehicul, titular de permis de conducere, refuză să respecte obligația legală de a se supune testării, în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, la solicitarea poliţistului rutier, deși este identificat în trafic având:

a) sancțiuni contravenționale aplicate, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru săvârșirea contravenţiei de conducere sub influența băuturilor alcoolice;

b) a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanțe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulație, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârșit infracțiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri;

c) în vehicul recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;

d) un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive.

Prin urmare, nu toți șoferii sunt testați, așa cum s-a vehiculat în spațiul public, ci doar cei care se regăsesc într-una dintre situațiile de mai sus”, a transmis Poliția Română.

Șoferul va primi permisul înapoi dacă rezultatul analizei probelor biologice atestă că nu s-a drogat și n-a consumat alcool.

Poliția a mai ținut să precizeze că retragerea permisului nu presupune deschiderea unui dosar penal.

Poliția, despre aparatele drugtest și consumul de medicamente

„Măsura administrativă de retragere a permisului de conducere poate fi contestată, conform Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, instanța competentă având posibilitatea suspendării executării actului administrativ/anulării actului administrativ. (…)

Cu privire la aparatele drugtest folosite la nivelul Poliției Române, acestea sunt Drager 5000, importate din Germania, cele mai noi de pe piață, de ultimă generație și folosite în toate țările europene, precum și în Statele Unite ale Americii.

Este necesar ca cetățenii să se informeze cu privire la medicamentele pe care le consumă și să citească atent prospectul ori să se consulte cu un medic, deoarece unele medicamente sunt contraindicate pentru condusul autovehicolelor.

Așadar, persoanele în cauză se pot pune în pericol, atât pe ei, cât și pe ceilalți participanți la trafic, având în vedere faptul că efectul unor medicamente poate reduce capacitatea și timpii de reacție, iar aparatele Drugtest detectează inclusiv substanțe din compoziția acestor medicamente.

Testarea reprezintă doar un indiciu în ceea ce privește posibilitatea ca acel șofer să fi consumat substanțe interzise. Tocmai de aceea sunt recoltate probe biologice, la o unitate medicală, iar rezultatul acestora reprezintă probă în ceea ce privește existența sau inexistența substanțelor interzise. (…)

Durata analizării probelor biologice a fost luată însă în considerare, la momentul modificărilor legislative, iar, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, în urma unei analize efectuate la nivelul Direcției Rutiere, a fost introdusă posibilitatea legală ca Poliția Română să organizeze și să dețină laboratoare proprii, pentru a analiza aceste probe și pentru a emite cât mai repede un rezultat.
Primul astfel de laborator va fi operaționalizat la nivelul Institutului Național de Criminalistică din cadrul Poliției Române, iar cel de-al doilea, la nivelul județului Cluj.

De asemenea, în continuare, vor fi operaționalizate astfel de laboratoare în toată țara, la acest moment, documentația pentru laboratorul din cadrul Institutului Național de Criminalistică – I.G.P.R. fiind deja pregătită. (…)

Menționăm faptul că aparatele drugtest nu dau ,,erori”, așa cum sunt numite în spațiul public. Sunt anumite infirmări, care provin de la substanța detectată, în urma consumului unor medicamente, care sunt contraindicate condusului.

15-20% din totalul testărilor efectuate de Poliția Română au ieșit negative la Medicină Legală, tocmai prin prisma faptului că acele persoane au consumat unele medicamente, iar aparatele DrugTest, de ultimă generație, au capacitatea de a detecta insclusiv substanțe”, a mai transmis Poliția Română.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:13 - 190 de muncitori fără contracte de muncă depistați pe șantierul Autostrăzii A7: Oamenii au fugit pe câmp când au văzut inspectorii ITM
13:12 - Prețul unui litru de carburant joi, 12 septembrie. Motorina s-a ieftinit cu 5 bani pe litru
13:08 - Premierul Greciei reacționează la măsurile Germaniei împotriva migrației: „Răspunsul nu poate fi anularea unilaterală a Schengen”
12:44 - Sălaj: Primul caz de infectare cu virusul West Nile din judeţ. Bărbatul s-a stins din viață
12:40 - INS arată discrepanțe uriașe între salariile din România: De la 3.000 de lei la peste 13.000 lei net
12:33 - Mircea Lucescu se operează tot în Ucraina, la Kiev
12:12 - Adrian Veștea: Nicolae Ciucă va câștiga Președinția. Este normal, pentru a avea în continuare un parcurs democratic și echilibrat, să avem o persoană care pune interesele țării înaintea altor interese (VIDEO)
12:00 - Niciun avion nu aterizează sau decolează pe aeroportul Charleroi din Belgia, din cauza unei greve a angajaților care reclamă volumul de muncă prea mare
11:53 - Adrian Veștea: 98,4% dintre unitățile administrative din România beneficiază de Programul Anghel Saligny. Se adresează tuturor comunităților, indiferent de culoarea lor politică (VIDEO)
11:27 - Statuia reginei Elisabeth a II-a a Marii Britanii a produs hohote de râs și indignare, după ce un critic a spus că seamănă mai mult cu doamna Doubtfire, personajul lui Robin Williams (FOTO în interiorul textului)