Poliomielita ar putea reapărea în România, odată cu valul de refugiați din Ucraina. Boala fusese eradicată în țara noastră (VIDEO)

Poliomielita ar putea reapărea în România, odată cu valul de refugiați din Ucraina. Boala fusese eradicată în țara noastră (VIDEO)
Foto: Pixabay.com

România se află în fața unui nou pericol de natură epidemiologică. Poliomielita, boală ce a fost eradicată în țara noastră, ar putea reapărea odată cu valul de refugiați ucraineni.

Ucraina încă se confruntă cu această infecție iar cei nevaccinați se pot îmbolnăvi, iar sechelele poți fi importante, mai spun specialiștii.

Poliomielita ar putea apărea odată cu valul de refugiați din Ucraina

Poliomielita a fost deja eradicată în România, însă ea ar putea reveni în țara noastră odată cu valul de refugiați din Ucraina, țara vecină fiind unul din statele în care afecțiunea nu a dispărut.

Directia de Sănatate Publică Timiş mai atrage atenția că există riscul apariției și altor boli transmisibile cum ar fi difteria și rujeola.

„Există un oarecare risc, dar nu foarte mare, într-adevăr, dar nu foarte mare, pentru că Poliomielita nu are contagiozitate așa mare ca și infecția cu SARS-CoV-2 și nici difteria.

Rujeola, într-adevăr are o contagiozitate mai mare, dar eu cred că riscul asta este foarte dependent de gradul de vaccinare al populației, persoanele ar trebui să se adreseze medicilor încă de la primele simptome”, a declarat medicul Virgil Musca, pe B1 TV.

Riscurile Poliomielitei și la ce trebuie să fie atenți oamenii

Persoanele care prezintă simptome de natură respiratorie sau digestivă ar trebui să se prezinte de urgenta la medic. Specialiștii spun ca persoanele în vârstă ar trebuie sa repete vaccinul împotriva poliomielitei.

Există o alertă epidemiologică, în sensul să fim mai precauți să monitorizăm cazurile de sindrom respirator, de sindrom neurologic, adică semne care apar în Poliomielită, sindrom digestiv, isteric, adică sindroame care pot fi cauzate de către bolile menționate înainte (…) Sunt două categorii. În primul rând, copii nevaccinați și adulții în vârstă, acre sunt vaccinați, dar imunitatea lor este în scădere.

Este recomandat chiar și acestora să li se facă un booster, pentru că până acum nu era necesar poliomielitei”, a mai explicat medicul infecționist de la Timișoara.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)