PNL se visează la guvernare, călare pe popularitatea lui Iohannis: "După ceea ce s-a întâmplat în noiembrie 2014, capacitatea de revoltă a electoratului nu trebuie subestimată"

PNL se visează la guvernare, călare pe popularitatea lui Iohannis: "După ceea ce s-a întâmplat în noiembrie 2014, capacitatea de revoltă a electoratului nu trebuie subestimată"
Foto: activenews.ro

PNL , deși are un scor istoric în sondaje – 40%, este incapabil să-și îndeplinească menirea de principal partid de opoziție.

În acest context, jurnalistul Mircea Marian este de părere că libealii sunt depășiți de situație, afirmând că PNL nu pare să se fi adaptat nici faptului că are președinte la Cotroceni, dar nici noilor tactici ale premierului Ponta.

“Dezbaterea de ieri, când PNL a sugerat că guvernul Ponta a ordonat TAROM să-i blocheze în aeroporturi pe parlamentarii opoziției, a avut un aer de glumă din clasele primare. Liberalii au fost prinși complet în off-side și de reducerea TVA-ului la alimente”, scrie Marian într-un editorial pentru Evenimentul zilei.

PNL mai are o problemă, generată de propria indecizie, de tentația de a juca la două capete.

“Începe să dea sentimentul că, în materie de Justiție, nu este prea diferit de PSD. Senatorii partidului l-au protejat pe Varujan Vosganian – excluderea a fost un gest tardiv, omul a scăpat de urmărirea penală – deputații au chiulit intenționat de la ședința în care se lua decizia în cazul Borbely, iar în cazul Șova s-au lăsat păcăliți (sau s-au prefăcut că s-au lăsat) de trucurile procedurale ale lui Tăriceanu. Borbely a fost lăsat să scape pentru că PNL spera să aducă UDMR alături, într-o coaliție care să răstoarne guvernul Ponta”, consideră jurnalistul.

PNL-ișii au ratat în mai multe rânduri intrarea la guvernare. Aceștia nu au profitat de momentul în care alianța PSD-UNPR se șubrezise, nici de greșelile lui Tăriceanu, ci așteaptă ca Guvernul Ponta să se erodeze sau se gândesc la formarea unui oligopol pe piața politică, PSD și PNL, plus UDMR.

Totodată, jurnalistul îi critică pe liberalii care se bazează pe faptul că, oricâte greșeli ar face, vor ajunge la putere grație președintelui Iohannis.

“Liberalii au ratat schimbarea guvernului Ponta în momentul în care UNPR și-a stabilizat alianța cu PSD, cele două partide urmând să candideze pe liste comune în 2016. PNL nu a reușit să atingă nici măcar un obiectiv de etapă: răsturnarea lui Călin Popescu Tăriceanu de la conducerea Senatului. Teoretic, nu este un dezastru: guvernul Ponta ar trebui să se erodeze la guvernare, iar liberalii ar avea timp să se pregătească de alegerile locale și de parlamentarele de anul viitor. Nu pare că se va întâmpla acest lucru. În primul rând, va fi interesant de urmărit ce se va întâmpla cu intenția de vot pentru PNL, de vreme ce liderii politici ai partidului – Alina Gorghiu și Vasile Blaga – au o cotă de popularitate de circa 50% din intenția de vot pentru PNL. Este evident că PNL depinde 100% de evoluția lui Klaus Iohannis.

Greșeala cea mai mare pe care cred că o fac liberalii este că își închipuie că, oricâte prostii vor face, vor ajunge la putere, duși în spate de popularitatea imensă, nemaiîntâlnită, a lui Klaus Iohannis. În plus, mizează pe formarea unui oligopol pe piața politică, PSD și PNL, plus UDMR, și eliminarea tuturor formațiunilor concurente de pe dreapta. Poate că acest calcul se va dovedi a fi corect și, în 2016, vor exista doar aceste trei opțiuni. Totuși, după ceea ce s-a întâmplat în noiembrie 2014, eu nu aș subestima capacitatea de revoltă a electoratului din România”, mai scrie Mircea Marian.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`