Ploaie de stele, vizibilă pe cerul României. Cum vom putea să vedem mai bine Orionidele

Ploaie de stele, vizibilă pe cerul României. Cum vom putea să vedem mai bine Orionidele
Sursa foto: Pixabay

În noaptea de 20 spre 21 octombrie, pe cerul României se va putea vedea la maxim curentul de meteori Orionide. Vor putea fi văzute pe oră până la 20 de stele căzătoare.

Când vor putea fi văzute Orionidele

Stelele căzătoare vor putea fi văzute după miezul nopții și până la răsăritul Soarelui, interval în care constelația Orion, de unde a venit și numele acestui curent de meteori, se află deasupra orizontului, conform hotnews.ro. 

Acest tip de meteori sunt cunoscuți pentru faptul că sunt foarte strălucitori, ceea ce îi face mult mai ușor de observat pe cer.

Meteorii vor putea fi văzuți cel mai bine în afara orașelor, iar cerul trebuie privit cel puțin o oră. De asemenea, se recomandă să privim deasupra capului, adică la zenit.

Anul acesta, fenomenul va fi „stricat” de Lună, care va fi în faza plină pe 17 octombrie, iar ploaia de stele se va vedea mai slab din cauza luminii satelitului natural al Pământului. Este a doua ploaie de stele asociată cu cometa Halley, prima fiind ploaie de stele Eta Aquariide, de la început de mai.

Care este diferența între meteori și meteoriți

Între 2 octombrie și 7 noiembrie, Terra trece prin marginea exterioară a norului de particule din coada cometei 1/P Halley. De aceea, numărul de meteori pe oră crește, iar maximul va fi atins în noaptea de între 20-21 octombrie. Toate fragmentele care ard în atmosferă provin de la cometa Halley.

Meteorii, adică denumirea ştiinţifică pentru stelele căzătoare, se produc tot timpul. De-a lungul anului, precum în august când sunt Perseidele, sunt mai multe perioade în care se văd mai mulți meteori decât de obicei.

În sistemul solar există mult mai multe obiecte cosmice în afară de Soare şi planete, precum resturi de la formarea diverselor corpuri cerești. Cele mai mari bucăți se numesc asteroizi şi comete, iar cele medii ca mărime (de la bolovani imenși, până la praf foarte fin) se numesc meteoroizi. Destul de rar, meteoroidul nu arde complet în atmosferă, iar o parte din el cade pe Pământ.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`