Pleşu: Interese de o natură sau alta impun invazia țărilor arabe. În tot acest timp, dictatorul de la Phenian se bucură de o stranie imunitate
NATO și alte țări occidentale au intervenit militar în mai multe țări, mai ales din lumea arabă. Unii spun că ar fi vorba de interese economice, nu de instaurarea democrației în zonă.
În ultimul său articol publicat pe site-ul adevarul.ro, Andrei Pleșu susține această teorie, arătând că dictatorii asiatici nu au fost niciodată “deranjați”.
“Interese şi argumente de o natură sau alta impun invazia Irakului, bombardarea Belgradului, intervenţii directe sau discrete în diverse zone ale lumii arabe. În tot acest timp, dictatorii asiatici ai Coreei de Nord se bucură de o stranie imunitate. Îşi pot permite orice cruzime, orice comportament, oricît de arbitar, fără ca „omenirea civilizată” să reacţioneze eficace”, susține scriitorul.
Kim-Jong-un omoară oameni fără motiv, iar populația supraviețuitoare trăiește într-o teroare greu de descris.
“Există cca. 120.000 de prizonieri politici, distribuiţi în numeroase lagăre de concentrare. Accesul la internet e, la nivel naţional, suspendat. Eventualii oponenţi politici (în realitate doar bănuiţi de „trădare”, după cum decide, în mod capricios, şeful statului) sunt executaţi prompt, uneori prin metode amuţitoare (s-a vorbit despre „împuşcare” cu tunuri anti-aeriene, despre azvîrlirea la cîini, sau despre incendiere cu aruncătoare de flăcări…)”, adaugă Pleșu.
În timp ce liderii UE “înfiază” sute de mii de musulmani, care pleacă din țara lor din cauza ISIS, nord-coreeni sunt omorâți în propria țarăd e un dicator de doar 32 de ani, fără să pese nimănui.
“De cîte ori dau peste informaţii despre dezastrul politic şi uman din Coreea de Nord, îmi pierd reperele geopolitice, geostrategice, umanitare. Vorbim despre globalizare, despre drepturile omului, despre „valori”, democraţie şi solidaritate planetară. Condamnăm xenofobia (practicată programatic de ideologia nord-coreană), înfierăm cultul deja religios al personalităţii, facem gazetărie demascatoare de mare rating, dar cînd e vorba de Kim-Jong-un ne mulţumim cu mici survolări de control şi cu foarte ţanţoşe >”, afirmă gazetarul.
Nici americanii nu par să observe atrocitățile de la Phenian. În 2010, Jimmy Carter s-a dus “cuminte” la faţa locului ca să obţină eliberarea unui deţinut american.
„Vor respectul meu? Îl vor avea.”, aceasta a fost declarația lui Carter.
“În Coreea de Nord se moare cu urale, se moare în pauza dintre două aplauze, dintre două festivităţi”, spune Pleșu.