Pleci în vacanță în Grecia? De ce este bine sa eviți avionul

Pleci în vacanță în Grecia? De ce este bine sa eviți avionul

Răspândirea globală a cazurilor de infecție cu noul coronavirus COVID-19 continuă, în prezent existând cazuri raportate în cel puțin 204 de state ale lumii, conform wordometers.info. Chiar dacă noile cazuri de infectare sunt în scădere, iar măsurile de relaxare a restricțiilor ne permit să mergem în vacanțe în afara țării, epidemiologii atrag atenția la pericolul de infectare pe rutele aeriane. Una dintre destinațiile preferate ale românilor pentru vacanța de vară este Grecia. În acest context, profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și președintele Societății Române de Microbiologie, atrage atenția că, la începutul pandemiei multe dintre cazuri au fost semnalate în călătoria cu avionul. Potrivit acestuia, aeroporturile sunt cu siguranță ‘puncte nevralgice’în această perioadă de epidemie de Covid-19.

Românii care merg în vacanță în Grecia sunt sfătuiți să evite deplasarea cu avionul

Veste bună pentru românii care vor să își petreacă concediul pe litoralul dinGreciasauBulgaria. Executivul lucrează la un pachet de măsuri care să fie aplicat după data de 15 iunie și care să le permită celor care călătoresc în cele două ţări să revină în România fără a mai intra în izolare timp de două săptămâni.

ProfesorulAlexandru Rafila atrage atenția că risscul de infectare cu noul coronavirus este mai mare în avion. Astfel, medicul le recomandă celor care doresc să-și petreacă vacanța în Grecia să evite ruta aeriană.

“La începutul pandemiei multe dintre cazuri au fost semnalate în călătoria pe această rută (aviatică, n.red.), nu știu dacă din avion, dar cu siguranță în aeroport sunt puncte nevralgice”, a subliniat el într-un interviu pentruDigi24.

„E mai puțin probabil săne îmbolnăvim acolodecât înțară. Deplasările în marea majoritate vor fi cu autoturisme individuale, ceea ce limitează transmiterea infecției. La începutul pandemiei multe dintre cazuri au fost semnalate în călătoria pe această rută (aviatică, n.red.), nu știu dacă din avion, dar cu siguranță în aeroport sunt puncte nevralgice”, a subliniat el.

De altfel, Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti a anunțat un set de reguli care se aplică în cazul Aeroportului Internaţional „Henri Coandă”. Astfel, după expirarea stării de urgență, instituită în România pe fondul pandemiei decoronavirus, pasagerii, fie că se vor afla în incinta aerportului, în autobuzele de transfer la sau de la avion sau în interiorul aeronavelor, vor trebui să respecte mai multe reguli privind siguranța sanitară și distanțarea socială.

În primul rând, fiecare pasager are obligația de a purta în permanență măști de protecție și de a sta la o distanță fizică de un metru față de cei din jur.

Imediat după sosirea la aeroport, pasagerii vor fi debarcați la distanță față de terminal, iar ulterior, vor fi îndrumați către cortuurile de așteptare. De aici, ei vor pleca spre terminal, în grupuri organizate de angajații aeroportului.

Staționarea în zona publică a terminalului este interzisă, iar pentru a se asigura că această regulă nu este încălcată, reprezentanții Aeropotului au decis eliminarea tuturor banchetelor din zonă.

Autobuzele de transfer la/de la avion vor fi ocupate la maximum 50% din capacitate.

De asemenea, îmbarcarea în avion se va face începând cu rândul cel mai îndepărtat faţă de uşa aeronavei, iar debarcarea va începe cu pasagerii aflați pe rândul de lângă ușă.

De ce este de preferat să fie evitată călătoria cu avionul dacă mergeți în vacanță în Grecia

Guvernul vrea sa elimine carantina pentru persoanele care se întorc din Grecia. Ministrul Economiei, Virgil Popescu a anunțat, luni seară, că cel mai probabil se va renunța la cele 14 zile de izolare pentru persoanele care se întorc din străinătate, din data de 15 iunie. Astfel, urmează să fie scoase de pe lista țărilor pentru care este obligatorie perioada de izolare de două săptămâni, datorită coeficientului redus pe care îl au în privința infectărilor cu noul coronavirus. Vizate ar fi, printre altele,GreciașiBulgaria, cele mai probabile destinații turistice pentru români în vacanța de vară.

Grecia, una dintre țările dependente de activitatea turistică, se pregătește de o relansare economică, după ridicarea restricțiilor impuse de pandemia deCOVID-19, anunțând că își va redeschide insulele pentru turiști.Mai mult,Greciadeschidesezonul turisticanunțând că va plăticazarea turiștilorcare se infectează cu COVID-19 în vacanță.

Amintim că de la începutul epidemiei de Covid-19,Greciaa raportat 2.918 de cazuri. Dintre acestea, 1.374 persoane s-au vindecat și au fost externate. Totodată, 1719 de greci infectați cu noul coronavirus au decedat.

Este de evitat totuți transportul cu avionul, pentru că riscul de infectare cu coronavirus este mai mare decât în cazul deplasării cu mașina personală.

Criza coronavirusului. Lista neagră a aeroporturilor din UE și lume

În timpul stării de alertă, zborurile înspre și dinspre România către Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Spania, SUA și Turcia rămânsuspendate până la data de 16 iunie, în bazaHotărârii de Guvern nr. 394 din 18 mai 2020.

În contextual reluării turismului și implicit a reluării zborurilor, Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei, organism oficial al Uniunii Europene, a publicat „lista neagră” aaeroporturilor, situate în 34 de ţări cu transmitere ridicată acoronavirusului.

Lista, care urmează a fi actualizată regulat şi care va constitui un ghid pentru zboruri și turism, a fost creată pe baza datelor științifice ale OMS, ECDC și alte instituţii din domeniul sănătăţii.

Așadar, EASA include următoarele state pe „lista neagră”: Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Marea Britanie.

Totodată, raportul EASA privind zborurile mai prezintă o secțiune separată pentru țările din afaraUE. Astfel, „lista neagră” pentru țările terțe include Brazilia, Republica Dominicană, Statele Unite ale Americii, Emiratele Arabe Unite, Japonia, India, Indonezia, Iran, Ecuador, Canada, Qatar, Columbia, Kuweit, Belarus, Mexic, Bangladesh, Ucraina, Pakistan, Peru, Rusia, Arabia Saudită, Singapore, Turcia, Chile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie