La Teatrul Naţional din Capitală a fost lansată platforma online „Aplauze pentru poet / A Hand for the Poet”, un proiect de promovare a poeziei româneşti clasice şi moderne.
Ovidiu Miculescu, producător general, a declarat că scopul acestui proiect inedit este de a aduce în prim plan poezia și marii poeți ai literaturii române.
„Proiectul a pornit din nevoia acută de a aduce, atât cât putem, în prim plan poezia clasică în special şi modernă, poeţii mari ai literaturii române peste care în ultimii mulţi ani a început să se aştearnă praful şi este nedrept. Este un proiect care a necesitat şi necesită un efort absolut considerabil. Întotdeauna un astfel de proiect nu se poate realiza fără talentul, dăruirea, implicarea acestor oameni minunaţi, actorii mari ai ţării”, a afirmat Miculescu.
Acesta a mai precizat că „cred că am reuşit să fixăm pentru viitor nişte lucruri valoroase, o creaţie valoroasă, românească, spusă impecabil, excepţional, de aceşti minunaţi actori români”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Aplauze pentru poet / A Hand for the Poet” promovează poezia românescă în rândul publicului autohton, dar și pentru cel internațional. Este o antologie de poezie video, fototext, ce poate fi accesat online la adresa aplauzepentrupoet.thecultureclub.ro.
„Acest proiect se compune dintr-o serie de recitaluri care punctează repere poetice din cultura română grupate în jurul poeţilor români clasici şi moderni”, a declarat și Oltea Şerban-Pârău, producător executiv al proiectului.
În prima etapă a proiectului, demarat în 2021, actorii Ion Caramitru, Mircea Rusu, Emilia Popescu, Andras Istvan Demeter, Mihaela Rădescu, Alex Ştefănescu, Cătălin Frăsinescu, completaţi în cea de-a doua etapă, realizată în 2022, de actorii Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Rodica Mandache, Mihai Mălaimare, Constantin Chiriac, Cristian Şofron, Anamaria Marinca şi Michael Pennington, au recitat poezii de George Topârceanu, Ion Minulescu, Octavian Goga, Nicolae Labiş, Vasile Voiculescu, Radu Stanca, Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, George Coşbuc, Lucian Blaga, George Bacovia, Ion Barbu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.
În proiect vor urma traduceri în limbile engleză şi germană „pentru ca publicul din alte ţări să aibă acces în limba lor la ceea ce noi considerăm şi suntem conştienţi că este valoros în această parte de Europa”, a punctat Miculescu.
„Acest proiect ne-a inspirat şi pe noi, Teatrul Naţional, şi suntem hotărâţi să facem spectacole de poezie pe care actorii noştri trebuie să le susţină pentru că, din câte înţeleg, iată că poteca deja este făcută, este nevoie de poezie în Ţara Românească, oamenii vor să vadă actori mari, mijlocii şi mici, să vină să recite. Este o latură pe care actorul român nu şi-a susţinut-o, nu şi-a dezvoltat-o şi trebuie să vină să facă şi lucrul acesta”, a declarat și Mircea Rusu, managerul interimar al Teatrului Naţional.
La evenimentul de lansare au fost prezenţi şi actorii Mihai Mălaimare, Rodica Mandache, Emilia Popescu.