Planuri de reabilitare pentru castelul Reginei Maria din Mamaia. Specialiștii în turism speră la un succes ca cel al domeniului de la Balcic
De-a lungul existenței sale, castelul Reginei Maria din Mamaia s-a aflat de multe ori în pericol, însă acum, povestea sa a luat o turnură pozitivă. Clădirea istorică și terenul din jurul acesteia au fost achiziționate de stat și urmează să intre în lucrări de reabilitare.
Castelul Reginei Maria a fost construit în anii ’20, iar de atunci a deservit mai multor scopuri. Vila regală a fost deopotrivă, locul care a găzduit nume importante din istoria noastră, cât și restaurant sau club de noapte, câțiva zeci de ani mai târziu. În anul 2003, imobilul a fost privatizat și tot atunci, a început declinul acestui domeniu, potrivit Observator News.
Firma care deţinea castelul a dorit mutarea clădirii pe roți, pentru a putea folosi terenul pe care este așezată clădirea în construirea unui hotel. Pericolul a trecut însă, autorităţile reușind să răscumpere clădirea, iar acum și terenul, pentru suma de 300.000 de euro.
„Consiliul Local a hotărât să cumpere acest teren la preţul pe care la momentul respectiv a fost vândut. Următorul pas este ca Consiliul Local, după ce este inventariat Municipiului Constanţa să îl predăm Guvernului. Ulterior, Guvernul să îl predea Ministerului Culturii şi terenul împreună cu vila regală vor face parte din proiectul de reabilitare”, a declarat Ionuţ Rusu, viceprimar Constanța.
Specialiștii în turism văd o oportunitate imensă
Specialiştii în turism speră ca, după restaurare, monumentul să devină o perlă a turismului românesc și să atragă turişti pe tot parcursul anului.
„Este un obiectiv din patrimoniul cultural al României şi asta ar influenţa foarte mult peisajul din Constanţa în ceea ce priveşte experienţa turiştilor care ajung aici. Un astfel de obiectiv ar ridica interesul turiştilor şi ar genera un trafic mai mare în extrasezon. S-ar putea genera o adevărată industrie”, a declarat Ştefan Necula, manager agenție de turism.
În timp ce bijuteria arhitecturală de la noi e în paragină, la bulgari, palatul și totodată, refugiul Reginei Maria face profit.
„Balcic de cealaltă parte funcţionează foarte bine. Mai ales că ei au şi dezvoltat domeniul. Nu putem să intrăm acolo decât cu minim cu două bilete de acces plătite. Au şi toate plăcuţele în limba română”, a spus Diana Slav, ghid de turism.
Într-un singur an, domeniul de la Balcic a fost vizitat de aproape 200.000 de turişti, jumătate dintre ei români.