Florile aduc bucurie în viață, însă este important să fim conștienți că unele, precum lăcrămioara sau mărgăritarul, conține 38 de substanțe toxice.
„Ingestia accidentală, în cantităţi mari, a apei în care au fost ţinute plantele sau a frunzelor, florilor sau tijelor acestei plante poate provoca ameţeli, greaţă şi vomă, dureri la nivelul cavităţii bucale şi dureri abdominale, diaree şi crampe intestinale”, a explicat pentru Adevărul, Flavius Ioan, specialist în fitoterapie.
Toate componentele plantei, inclusiv florile, fructele, semințele, tulpinile, rădăcinile și frunzele, conțin substanțe toxice. Consumul unei cantități mici poate avea efecte minime asupra sănătății, dar în cazul ingerării unei cantități mai mari, pot apărea diverse consecințe. De asemenea, inima poate fi afectată, determinând ritmul cardiac să devină neregulat, accelerat sau încetinit.
Leandrul este o altă plantă cu o înfățișare atrăgătoare, dar este important să eviți contactul direct cu ea, deoarece este una dintre plantele cele mai otrăvitoare. Dacă decizi totuși să o plantezi în grădina ta, este crucial să fii extrem de atent și să eviți orice contact cu frunzele sau semințele sale.
Joianul, cunoscut și sub denumirea de Umbelifere, aparține familiei Apiaceae, una dintre cele mai periculoase familii de plante din lume, ce cuprinde numeroase specii toxice. Aceste plante pot fi ierboase, anuale, bienale sau perene. Joianul conține o neurotoxină extrem de periculoasă denumită oenanthotoxin.