Urzică este o plantă în general ignorată de români, însă are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Câteva dintre acestea sunt întărirea oaselor, reducerea tensiunii arteriale, dar și îmbunătățirea aspectului tenului.
Urzicile sunt plante care au proprietăți antiinflamatorii, care pot contribui în cazul afecțiunilor precum eczeme, artrita și psoriazisul. Această plantă este o sursă importantă de antioxidanți și ajută la protejarea celulelor împotriva deteriorării și la reducerea riscului de boli cronice.
Urzică are un conținut bogat de vitamine și minerale, precum calciu, magneziu, fosfor, zinc și vitamina K. De aceea, această plantă contribuie la menținerea unei structuri osoase puternice și sănătoase. Studiile arată că urzicile au efecte antibacteriene, antihistaminice, fiind utile în tratamentul unor afecțiuni ale pielii cum ar fi acneea sau eczemele.
În plus, proprietățile urzicilor pot ajuta la menținerea unei prostate sănătoase la bărbați. Urzica contribuie la reducerea durerii și a dizabilității asociate cu artrita și la menținerea unui nivel sănătos al zahărului din sânge.
Un alt beneficiu pe care îl are este scăderea nivelului de colesterol din sânge, datorită conținutului său de quercetină. Mai mult, studiile sugerează că ceaiul de urzică poate contribui la reducerea tensiunii arteriale și poate contribui împotriva apariției unor tipuri de cancer.
Această plantă o putem consuma sub formă de ceai, care se poate prepara astfel, potrivit Click.ro.
La două căni de apă într-o cratiță mică, adăugați o cană de frunze de urzică. După ce a ajuns la temperatura de fierbere, cratița se îndepărtează de pe foc și se pun frunzele în apă se infuzeze aproximativ 5 minute. Se strecoară ceaiul și ulterior se poate servi.